Várhatóan nem jut el megyéig

2021.02.18. 12:43

Nehézfém-szennyezés jutott a Tiszába

Szerdán a román fél arról értesítette az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy bányameddőből származó szennyeződés jutott a Szamosba. Hajnali egy körül érte el Magyarország területét, de várhatóan felhígul annyira, hogy hozzánk már nem jut belőle. Ha szükséges, az intézkedéseket kiterjesztik a Tisza további szakaszaira is.

Farkas Judit

20210213 Szeged Árad a Tisza folyó. Képen: A Tisza-parti fák egy része már a vízben áll. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Szerda este jöttek az első hírek: nehézfémszennyezés került a Szamosba Romániában egy bányameddőből. A szennyező anyagok hajnali 1-kor érték el Magyarország területét. A 2001-es tiszai ciánszennyezés óta érzékenyen érinti a folyó mentén élőket minden, szennyezésről szóló hír. Ezért megkérdeztük az Alsó Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságot: mit tudhatunk a folyóba jutott káros anyagokról? Eléri-e a szennyezés Csongrád-Csanád megyét is?

Nehézfémek nagy koncentrációban

Az ATIVIZIG a kérdésben illetékes Országos Vízügyi Főigazgatósághoz irányította lapunkat. Sajtóközleményükből kiderült: a Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy a szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet – nikkel, cink, króm, réz – is emelkedett koncentrációban tartalmaz.

A hajnali 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés jelentősen, határérték közeli, illetve alatti értékre csökkent.

A történtekről február 17-én kora délután értesítette a román fél az Országos Vízügyi Főigazgatóságot a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül. Az OVF főigazgatója a védekezési munkálatok összehangolására és vezetésére elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését. Az érintett vízügyi igazgatóságok a területükhöz tartozó szakaszon értesítették a vízhasználókat a várható szennyezésről.

Lezártak mindent, amit lehet

A folyó mentén lévő zsilipeket és csatornákat azonnal lezárták, a gátőrök a Szamos teljes szakaszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

A területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság a határszelvényben felállította mobil laboratóriumát. A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízmintaeredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodik arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsa. Ez azért fontos, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet.

Felhígul a szennyezés

A Szamoson és a Tiszán a mintavételezés folyamatos, nyomon követik a szennyezéscsóva hosszát és levonulását. Elemzik a sebességét és a hígulását a Tisza- és Bodrog-befolyásoknál, a terhelés mértékét a laboratóriumi eredmények segítségével. Az anyag előreláthatóan szombaton jut el Tiszalökig.

A Tisza Szegednél. Valószínűleg felhígul a szennyezés, mire ideérne, de ha kell, a folyó alsóbb szakaszaira is kiterjesztik a védekezést. Fotó: Karnok Csaba

Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt olyan mértékben felhígul addigra a szennyezés, hogy az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

A laboratóriumi eredmények függvényében azonban, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában