Négyfős bizottság alakult a településen

2021.02.11. 15:05

Összegyűjtik Tiszasziget értékeit

Tóth A. Péter

A tavaly felavatott térvári kápolna hamarosan a helyi értéktárat gazdagíthatja. Archív Fotó: Tóth A. Péter

Fotó: Tóth A Péter

– Településünkön négy fővel megalakult az értéktárbizottság. Elkészült a szabályzatunk, és megszületett az önkormányzati döntés a megalakulásról. A tagság önkéntes, nem jár érte díjazás. A testület félévente leg­­alább egyszer, de szükség szerint összeül, évente egyszer pedig beszámol munkájáról a képviselő-testületnek, illetve tájékoztatja a lakosságot – mondta lapunknak Gárgyánné Lampert Magdolna, az érték­tár­bizottság elnöke.

A hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatására, települési, tájegységi értéktárak létrehozásának segítésére megjelent az idei évi hungarikumpályázat is 930 millió forint keretösszeggel.

A kiírás részeként 900 millió forint ke­retet határoztak meg a hazai és külhoni pályázóknak nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, rendezvények megvalósításá­­ra. Egy-egy pályázó 1 és 4 millió forint közötti összeget nyerhet.

A tavaly felavatott térvári kápolna hamarosan a helyi értéktárat gazdagíthatja.
Archív Fotó: Tóth A. Péter

– A megyei értéktárnak 8 napon belül kell megküldenünk az önkormányzat határozatát, az értéktárba felvenni kívánt javaslatokról a napokban döntünk. Ezek közé tartoznak a katolikus templom harangjai, amelyekre a lakosság adta össze a pénzt még 1926-ban.

Eredetileg három volt, a középsőt, a Mária-harangot a háború idején elvitték, a két megmaradt harangot szeretnénk az értéktárba felvenni. A tavaly átadott térvári kápolnát, és egy különleges, tiszaszigeti imát is felvételre javaslunk. A folyamatosan érkező lakossági javaslatokról is a jövő héten döntünk – sorolta Gárgyánné Lampert Magdolna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában