Szinte lehetetlen parkolóhelyet találni

2021.02.18. 11:10

A rakpart lezárása fokozta a parkolási káoszt a belvárosban

Hétfő óta bizonyos tereken lehetetlen reggel 9 után parkolóhelyet találni, hiszen az áradó Tisza miatt azok is a belvárosban kényszerülnek megállni, akik eddig a rakparton hagyták járművüket. A Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója szerint érdemes kevert közlekedési módot alkalmazni.

K. A. R.

20210217 Szeged Belváros a Rakpartot lezárták, még lehetetlenebb a parkolás a Belvárosban. Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János

Szeged a Tisza áradása miatt szombat este lezárta a rakpartot, ennek hatását hétfőn reggel érezték meg igazán a városban lakók vagy az ide érkezők. Komoly dugók alakultak ki a Tisza Lajos körúton és a nagykörúton is.

A legnagyobb gondot viszont a parkolás okozta, hiszen a rakpart lezárásával körülbelül 80 parkolóhely szűnt meg, ez pedig tovább fokozta az ingyenes parolás miatt amúgy sem ­ró­zsás helyzetet.

Hétfőn és szerdán délelőtt mi is tettünk néhány kört a belvárosban, de csak 30-40 perces körözés után találtunk olyan szabad helyet, ahol valóban meg lehetett állni, nem tiltotta azt semmilyen szabály. Azt tapasztaltuk, hogy a Dóm tér a város egyik legtelítettebb pontja, itt minden centimétert kihasználnak " target="_blank" rel="noopener noreferrer">parkolásra, sokan a járdára is felállnak. Persze a zöldterületeket sem kímélik az autósok. A füvön, a fák tövében is láttunk otthagyott járműveket szerte Szeged belvárosában.

A Dóm téren minden centimétert kihasználnak a parkolásra. Fotó: Török János

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta, a parkolóhelyek kihasználtsága a kiskörúton belül napközben eléri és meghaladja a 98 százalékot, és mivel sokan hagyják akár egész napra autójukat az utcán, bizonyos tereken sokszor lehetetlen reggel 9 után parkolóhelyet találni. Kiemelte, folyamatosan nő azoknak a száma, akik szabálytalanul parkolnak le. Velük szemben a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai intézkedhetnek, akár az autóelszállítás eszközével.

– A zöldterületre történő parkolás mellett kirívóak az olyan esetek, amikor kapubejárót állnak el a parkoló autók

– tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy most a csúcsidőkben két-háromszor hosszabb menetidővel kell számolni Szeged belvárosában. Az igazgató szerint ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy kevert közlekedési módot alkalmazunk, például a körúton kívül hagyjuk az autót, onnan pedig közösségi közlekedéssel vagy gyalog tesszük meg az utolsó szakaszt az úti célunkig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában