szigorít a fogyasztóvédelem

2021.02.22. 11:15

Tavaly az elektromos rollerek buktak meg, most a robotporszívót vizsgálják

Tavaly több mint 2500 termékbiztonsági ellenőrzés nyomán közel 200-féle árucikket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelem. Idén júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai, akár blokkolhatják is a veszélyes árucikket forgalmazók honlapjait.

K. A.

Érdemes megnézni, milyen elektromos rollert vásárolunk. Illusztráció: Fehér Gábor/MW

Forrás: MW

Fotó: Fehér Gábor

A fogyasztóvédelem rendszeres ellenőrzésekkel és a szabályozás folyamatos felülvizsgálatával tesz a kockázatos árucikkek kiszűréséért, 2020-ban piacfelügyeleti hatáskörben 1700 termékfajtát vizsgáltak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vegyipari és műszaki laboratóriumai további 800 árucikknél ellen­őrizték, hogy azok összetétele megfelel-e az előírásoknak és a csomagoláson olvasható tájékoztatásnak.

Veszélyes gyerekjáték

A vizsgálatokon 189 termék – többek között számos gyermekjáték, lámpatest, hajszárító – bizonyult veszélyesnek. Ezek közül 158, a felhasználókra súlyos kockázatot jelentő árucikket a vásárlóktól is vissza kellett vonni.

A leggyakoribb hibák az áramütés, fulladás, égési sérülés vagy szemkárosodás veszélyével fenyegettek.

A fogyasztóvédelem a vámhatósággal közösen még hatékonyabban szűrheti ki a problémás termékeket, elsősorban a nagy tömegben vizsgált védőeszközök miatt tavaly a korábbi hússzorosára, hatmillióra nőtt a vámhatáron megállított árucikkek száma.

Érdemes megnézni, milyen elektromos rollert vásárolunk.
Illusztráció: Fehér Gábor/MW

Önkéntes visszahívás

A hatóság a technológiai fejlődést követve új termékkörökre terjeszti ki a biztonsági vizsgálatokat. Az éves rendszerességgel ellenőrzött játékok, villamossági és háztartási cikkek, iskolaszerek mellett tavaly először te­­kintették át az elektromos rollerek és ho­­verboardok kí­­nálatát. Az előbbiből hatot, az utóbbiból nyolcat vizsgáltak meg alaposan, egy hoverboard sem ment át az ellenőrzésen, és az e-rollerek közül is csak kettő kapott zöld utat.

Idén új elemként jelennek meg a robotporszívók és -fűnyírók a vizsgálati programban.

– 2021 nyarától még hatékonyabbá válnak a piacfelügyeleti hatósági ellenőrzések, ezekben több szerepet szánunk a vállalkozások intézkedéseinek. Ha az akkreditált laborok egy termékről megállapítják, hogy veszélyes, ezt elsőként a forgalmazónak, kereskedőnek jelzik. A vállalkozás ez alapján önként visszahívhatja a kifogásolt árucikket a forgalomból és a vásárlóktól, a hatóság csak akkor jár el, ha ezt nem teszi meg – mondta Cseresnyés Péter.

Online színtér

A fogyasztóvédelemért felelős államtitkár hangsúlyozta, a jú­­lius végén hatályba lépő törvényi rendelkezések alapján a piacfelügyeleti hatóság egy több lépcsős eljárásban blokkolhatja a veszélyes termékeket forgalmazó honlapot. Súlyos kockázat esetén hatáskört kapnak a figyelmeztetés megjelenítésére az online felületen. Ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül akár arról is határozhatnak, hogy korlátozzák a honlapra való belépést.

– A családok, gyermekek védelmét, a termékek biztonságos használatát szolgálja az az új kötelezettség is, hogy júliustól minden termék mellé magyar nyelvű használati út­mutatót kell majd adni. Ennek nem kötelező papíralapúnak lennie, elektronikus úton is meg­­érkezhet a vásárlókhoz – emelte ki Cseresnyés Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában