Focistából fafaragó

2021.02.04. 20:29

Trianon-emlékmű készül a maroslelei óriásfenyőből

A maroslelei óvoda udvarán tavaly ősszel vágták ki a veszélyesnek nyilvánított óriásfenyőt. Galló Gergő amatőr fafaragó készít hamarosan motoros fűrésszel két köztéri alkotást a farönkökből.

Tóth A. Péter

Galló Gergő maroslelei garázsában motoros fűrésszel készülnek a keményfa szobrok. Fotó: Tóth A. Péter

– Tavaly egy tévéműsorban láttam az izgalmas technikát, kedvet kaptam, és motoros fűrészt ragadtam. Készítettem két ki­sebb szobrot, egy sast és egy macit, de ezek eléggé félresikerültek. Néhány hónap alatt több mint tucatnyi állatalakot faragtam, főleg mackókat és baglyokat. Érdekes, hogy utálom a baglyokat, mégis ezekből rendelnek a leggyakrabban – mondta Galló Gergő fafaragó.

Focistából fafaragó

Galló Gergő sporttagozaton vég­­zett Hódmezővásárhelyen, éve­­kig futballozott. A fiatalember tizenhét év alatt sokfelé megfordult az országban, Hódmezővásárhely és Földeák mellett a Budapesti Honvéd és a Videoton csapatát is erősítette. Egy sportsérülés tett pontot a focistakarrier végére, ezután fordult érdeklődése a rajzolás, majd a fafaragás felé. Gergő Gáborecz István budapesti fafaragó műhelyében leste el a faragás fortélyait.

– Nagyon szeretek rajzolni, van, hogy egy-egy fantáziafigurát 8-10 órán keresztül alkotok. Szeretek elmélyülni az aprólékos kidolgozásban, a grafitceruza a finom tónusok kialakítására kiválóan alkalmas. Faragáshoz fontos a rajz, először papírra vetem a skiccet, majd a farönkre is felfestem a főbb formákat. Faragás közben a nagyobb alakzatokból haladok a finomabb részletek felé.

Kétféle láncfűrész

Galló Gergő első négy figuráját a Szegedi Vadasparknak fa­­ragta, egy macis padot, egy mackót, egy sast és egy baglyot. Keményfából alkot, a bükk és a tölgy a leggyakoribb alapanyag a fűtetlen garázsban.

– Rendelésre készülnek a szobrok, a leggyakrabban is­­merősök keresnek meg. Az el­­készítés minden mozzanata láncfűrésszel történik, jelenleg két különböző méretűvel faragok. Marófejekkel és a kisebb fűrésszel húzom a finomabb vonalakat. Airbrush technikával festem ki az állatokra jellemző mintázatokat, a sas fehér tollai, a gyöngybagoly és a mackók árnyalatai szépen megoldhatók fújással.

Nyáron elkészülnek

A maroslelei óvoda óriásfenyője tavaly ősszel életveszélyessé vált, ezért vágták ki. Már akkor elhatározták, hogy rönkjeiből köztéri alkotásokat készíttetnek. Galló Gergőt bízták meg a feladattal, a fiatalember egy mesés padot és egy Trianon-emlékművet készít a faanyagból. Mindkét alkotás vázlatrajzait megtekinthettük a műhelyében.

Galló Gergő maroslelei garázsában motoros fűrésszel készülnek a keményfa szobrok.
Fotók: Tóth A. Péter

– Az óvoda elé egy mesepadot faragok, ennek biztosan örülni fognak a gyerekek. Róka, csiga, nyuszi és sok-sok levélforma kap helyet rajta. Az emlékmű alsó részén nyitott könyv, rajta egy Nagy-Magyarország motívum, felül pedig egy karakteres sas trónol. Mindkét plasztikát nyáron szeretném készre faragni. Az emlékművet a szeptemberi falunapon szeretné avatni Drimba Tibor polgármester, akitől a napokban 115 ezer forintot vehettem át újabb eszközök vásárlására. Ezt az összeget magánszemélyek adományozták, a faanyagot pedig Veszelovszki Sándor helyi lakos ajánlotta fel.

 

Macik, baglyok és más állatfigurák „kelnek életre” fából Gergőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában