Helyi közélet

2021.02.21. 09:05

Ültetvénytelepítési pályázat indul

K. A.

A korszerű ültetvényeken évről évre biztonságosan és magas minőségben lehet termelni, ami növeli a gazdák versenyképességét és jövedelembiztonságát. Az Agrárminisztérium – novemberben bejelentett eredeti szándéka szerint – április 20-án megjelenteti a Vidékfejlesztési Programban a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását, 15 milliárd forintos keretösszeggel.

A nyertesek már az őszi te­­lepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkáit – a felhívás nem csak a gyümölcsöt és gyógynövényt termő területekre biztosít majd támogatást. A pályázat kiterjed egyebek mellett az ültetvényekhez tartozó öntözésre, a káros éghajlati hatásokat csökkentő rendszerek kiépítésére és a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A különböző növényi kultú­ráknál a tényleges telepítési költségekhez igazodó, eltérő támogatási összegeket határoz majd meg a felhívás.

A források pontos összegéről még egyeztet a szakma, a tervek szerint bővülhet a Magyarországon hagyományos gyümölcsfajták listája. A korábbi programokhoz képest alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei úgynevezett egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz, ami jelentősen csökkentheti az adminisztrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában