szegedi, vásárhelyi és makói iskolákban érdeklődtünk

2021.02.26. 18:00

Zajlanak a középiskolai felvételik

Az online oktatás ellenére az utóbbi napokban igencsak megélénkült a középiskolák élete, javában zajlanak a felvételik. Szegedi, hódmezővásárhelyi és makói intézményekben érdeklődtünk az eddigi tapasztalatokról.

Tóth A. Péter

A makói Galamb-iskolába évről évre egyre többen jelentkeznek. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Archív fotó: Kuklis István

A nyolcadikos diákoknak február 19-ig lehetett jelentkezni a középiskolákba. Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozták a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeinek átlagait, így a felvételizők megalapozottabban dönthettek arról, hogy mely középiskolákba jelentkezzenek.

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. Fotó: Frank Yvette

Népszerűek a humán osztályok

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szak­gimnáziumba idén rekordlétszámban jelentkeztek.

– Jelentős számú, 949 je­lentkezési lapot kaptunk, ez 150-el több tanulót jelent, mint korábban. Örömmel tölt el bennünket, hogy ennyien szeretnék nálunk folytatni a tanulmányaikat – mondta lapunknak Horváthné Szabó Éva intézményvezető. Hozzátette, a szóbeli elbeszélgetések és a rajz alkalmassági vizsgák a védelmi intézkedések maximális betartásával zajlottak.

Sokan jelentkeztek a humán osztályokba, az emelt szintű angol nyelvi tagozatra és az emelt szintű humán osztályba.

A magyar–spanyol két tan­nyelvű osztályba 146, az általános tantervű osztályba 645 tanuló jelentkezett.

A Tömörkényben népszerű a biológia és környezetvédelmi orientáltságú általános tantervű osztály, és a szakgimnáziumban a művésze­­ti grafika képzés.

Két osztályt indítanak a Bethlenben

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumba jelentkezők száma a korábbi évekhez hasonló volt, 151 jelentkezési lap érkezett a négy évfolyamos képzésre. Idén két osztály indul, az osztályokban 2-2 tagozat diákjai tanulnak.

– Az angol és a magyar–történelem emelt szintű képzésre jelentkeztek legmagasabb arányban, míg a matematika–fizika–digitális kultúra képzés jelentkezési száma mérsékeltebb,

ugyanakkor az előző évet meghaladó – mondta Hódiné Földesi Sára igazgató. Kiemelte, a biológia–kémia szak iránt az érdeklődés egyre növekvő, lassan felzárkózik a vezető képzési formát képviselő nyelvi és humán tantárgyak mellé.

Az egyes tagozatra jelentkezők március 1. és 3. között szóbeli vizsgát tesznek, amelynek minősége az összpontszám 25 százalékát teszi ki. A tanulók az iskola honlapján tájékozódhatnak a szóbeli követelményekről és a vizsgabeosztásról.

A makói Galamb-iskolába évről évre egyre többen jelentkeznek.
Archív fotó: Kuklis István

Székesfehérvárról is jelentkeztek

– A 2015-ös évtől növekedést mutat a hozzánk jelentkezők létszáma, idén 92 diák adta be első körben a jelentkezési lapját. Jellemzően a Makó és környéki települések összes nyolcadik osz­­tályos tanulói létszáma csökkent, így különösen jelentős az eredményünk – mondta lapunknak Horváth Zoltán, az Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, kiemelte, a jelentkezők létszáma mellett az iskolaátlagot is sikerült növelni.

2015 óta 70 különböző településről érkeztek a makói in­tézménybe tanulók, idén többek között Székesfehérvárról, Dunaújvárosból, Dunaföldvárról és Gyöngyösről jelentkeztek.

Horváth Zoltán szerint az agrárdigitalizációs törekvéseiknek is köszönhető országos ismertségük, vonzerejük.

Gimnáziumok és szakközépiskolák bemutatása

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában