Sokan élnek az önkéntes pénztári kedvezménnyel

2021.03.06. 10:07

A NAV bevallási tervezettel is segít

A koronavírus-járvány ellenére tavaly is folytatódhatott az önkéntes pénztári adókedvezményt igénybe vevők körének bővülése. Számuk meghaladta a 900 ezret – összesen több mint 40 milliárd forint visszautalásra jogosultak.

K. A.

– Az öngondoskodást adókedvezménnyel és az adminisztrációs terhek csökkentésével segíti a kormány, de az adó- és pénzügyi tudatosság erősödésének is szerepe van abban, hogy az adókedvezmény össze­­ge és az igénybe vevők szá­­ma évről évre nő – mondta a minap Tállai András. A pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hozzátette, négy év alatt 43 milliárd forintra nőtt az önkéntes pénztári adókedvezmények összege, az arra jogosultak száma pedig 910 ezerre bővült.

A kedvezmény igénybevétele és kezelésének módja is az öngondoskodást segíti. Az adóból visszajáró összeget a NAV közvetlenül a pénztárnak utalja, ezzel is növekszik az időskori megtakarítás összege.

A kedvezmény igénybevétele egyszerű, mivel 2017 óta az adóhivatal készíti el az szja-bevallást.

A magyar e-szja-rendszer Európában egyedülálló módon kitölti a kedvezmény igénybevételéhez szükséges sorokat is, a bevallási tervezet még a pénztár számlaszámát is tartalmazza. Mindössze a két vagy több társasághoz befizető magánszemélynek kell kiválasztania azt, hogy melyik pénztárba utalja át a hivatal a visszajáró adó összegét.

Tállai András hangsúlyozta, a 2020-ról szóló szja-bevallások elektronikusan március 15-től érhetőek el.

A tervezet jóváhagyását, kiegészítését kö­­vetően 30 napon belül az adókedvez­mény összegét át is utalja a NAV az önkéntes pénztári számlákra.

Alapvetően három nyugdíj célú megtakarítás létezik: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár. Az ezekbe történő befizetés után igénybe vehető kedvezmény a befizetés 20 százaléka, de évente nem haladhatja meg az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnál a 150 ezer forintot.

A NYESZ-nél ez a felső határ 100, a nyugdíjbiztosítási szerződésnél pedig 130 ezer forint. Fontos figyelembe venni ugyanakkor, hogy akinek több nyugdíj célú megtakarítása van, az adókedvezmény éves korlátja együttesen 280 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában