Helyi közélet

2021.03.12. 15:30

Dózsások a Kárpát-medence legjobb előadói között

Idén is Békéscsabán rendezték meg a IX. kortársvers-mondó verseny Kárpát-medencei döntőjét. A rangos megmérettetésre a Szegedi Dózsa György Általános Iskolából is szép számban érkeztek versenyzők.

Tóth A. Péter

Szépen szerepeltek a Szegedi Dózsa György Általános Iskola versmondói.

Fotó: Kissné Szőnyi Anita

– Csak Gáti István versei közül lehetett választani, a diákok tanári segítséggel választották ki a nekik tetsző verset. Fontos szempont volt, hogy kinek milyen az egyénisége, mennyire érzi magáénak a szöveget, és hogyan tudja azt előadni – mondta Szuromi István igazgató. Hozzátette, a gyerekek feladata a vers megtanulása volt, majd a biztos szövegtudás után közösen kialakították az egyes részek hangsúlyozását, megfelelő ritmusát.

Szépen szerepeltek a Szegedi Dózsa György Általános Iskola versmondói. Arany minősítés kaptak.
Fotó: Kissné Szőnyi Anita

Kamerába mondták

A Békéscsabai Jókai Színház a Csabagyöngye Kulturális Központ támogatásával ebben a tanévben online formában rendezte meg a versszerető gyermekek fesztiválját. A versenyre óvodáskortól általános iskola nyolcadik osztályig jelentkezhettek a fiatalok.

Idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek, 452 gyermek produkciójából kellett kiválasztani a legjobbakat.

Bronz minősítést nyertek.
Fotó: Kissné Szőnyi Anita

– Két negyedik és egy ötödik osztályunk legjobb versmondói vettek részt a versenyen. A gyerekekről videófelvétel készült, amelyet vágatlan formában kellett elküldeni egy meghatározott platformra. Legfőbb célunk az volt, hogy mosolyogjanak, élvezzék a vers előadását. Úgy gondoljuk, ezt sikerült maradéktalanul megvalósítaniuk a gyerekeknek. Többen mesélték, hogy a legnehezebb feladat számukra az volt, hogy szembenézzenek a kamerával – fogalmazott Szuromi István.

Kiválóan szerepeltek

A zsűri élő adásban hirdetett eredményt, a gyerekek tanáraikkal együtt követték végig az eseményt, ujjongással fogadták az eredményeket.

Ezüst minősítést érdemeltek.
Fotó: Kissné Szőnyi Anita

A szegediek 5 arany, 5 ezüst és 7 bronz minősítést hoztak a versenyről.

A 4. a osztályosok közül Bicskei Bendegúz, Biró Bíborka és Török Márton ezüst minősítést nyert. Arany minősítést ketten értek el: Kiss János és Pető Barnabás. Mindannyiukat Kucsera Józsefné készítette föl a versenyre. A 4. b osztályból Balog Botond, Csáti Ambrus, Gombos Dániel, Link Szófia, Patai Loretta, Savanya Szabolcs, Zsólyomi Nóra bronz minősítést kapott. Horváth Szilvia és Fehér Balázs ezüst, Csiszár Levente pedig arany minősítést érdemelt. Eredményük Kisné Szőnyi Anita tanítónő felkészítő munkáját minősíti. Az 5. b osztályból Marenec-Dózsa Zétény és Hallai Flóra arany minősítést nyert, őket Somodiné Makrai Angéla készítette föl a döntőre.

Művészeti nevelés

– Iskolánk akkreditált „kiváló tehetségpont” és „európai tehetségpont”, hangsúlyos feladatunk a művészeti nevelés. Nagyon büszkék vagyunk a tanítványainkra, úgy gondoljuk, a minősítés jelzi, hogy nálunk mennyire fontos a tehetséges tanulókkal való foglalkozás. Nemcsak a kiváló képességekkel rendelkező gyerekeknek biztosítunk lehetőséget, hanem mindenkinek, mert hisszük és valljuk: a tehetséget keresni kell. Az érzelmi intelligenciát fejlesztjük a művészeti tevékenységeket erősítő programokkal, az iskolai népdaléneklési verseny, a rajzversenyek és a saját kidolgozású színpadi produkciók mind ezt a célt szolgálják – magyarázta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában