Múzeum is lesz

2021.03.31. 17:30

Egyedülálló kegyeleti park nyílik a megyében

Befejeződött Kisteleken az országosan egyedülálló, a Kárpát-medence temetkezési szokásait bemutató kegyeleti park építése. A következő két hónapban – a projekt május 31-én zárul – a külső kiállítási terület kialakítása és a múzeum épületében lévő tárlat rendezése, tablók készítése, a kapott tárgyak elhelyezése van hátra.

Imre Péter

20210329 Balástya Kegyeleti park Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

– A temetővel szemben, a régi sírkert helyén létesült kegyeleti park építése befejeződött Kisteleken

– újságolta Vass Rozália projektmenedzser.

Azzal folytatta, hogy a külső terület munkái vannak még hátra: cserjék és fák ültetése, és a történelmi Magyarországot formázó, tu­­lajdonképpen térképként is funkcionáló ligetes parkban a sétányok mentén a Kárpát-medence temetkezési szokásait bemutató sírjelek elhelyezése, a jellemző tájegységek szerint.

Arra törekednek, hogy eredetieket mutassanak meg – a Kocsó-kápolnában őriznek pá­­rat –, de találhatunk majd köztük korhű sírjelmásolatokat is.

Adományok a tárlaton

Az épületben, a belső múzeu­­mi térben helyezik el a temetkezésekhez, az ahhoz kötődő hagyományokat megjelenítő tárgyakat, például zászlókat, kötényeket, zsebkendőket és az úgynevezett keresztszögeket, van ígéret régi imakönyvre is.


Fotó: Török János

A szakemberek tablókat is készítenek, amelyekben fényképek, dokumentumok lesznek láthatók a kíváncsiak számára.

Az anyaggyűjtéshez a lakosság is jelentősen hozzájárult, többen ajánlottak fel különböző, a családnak kedves kegyeleti emlékeket – tudtuk meg Vass Rozáliától. A tulajdonjog megmarad, az adományozók bármikor vissza­kérhetik tárgyaikat, de „legtöbben úgy adták, hogy örök életre és még hat napra” – fogalmazott. A fentiekben vázolt tematika a muzeológusokat fellelkesítette.

Belső hangulat

– A belső arculat nem lesz túl komor és nyomasztó hangulatú, de a témához, a mindig fájdalmas halálhoz és a temetéshez illeszkedő színvilágú. A világosbarna dominál majd. Fontos szerepet kap a fa, és a fémek is rozsdabarnára antikoltak, vagyis régies hatásúak lesznek – árulta el a szakember. Azt is közölte, a projekt május 31-én zárul, és az utolsó héten szeretnének tartani avatóünnepséget, amelynek keretében – a koronavírus-járvány miatt – az érdeklődők korlátozott létszámban, kis csoportokban megtekinthetnék a kiállítást.

Fotó: Török János

A másik helyszín

Ne feledkezzünk meg a nettó 100 millió forintos költségvetésű projekt másik helyszínéről sem, a vásártéren szabadtéri színpad és fogadóépület létesült. A múzeumi beruházásnál kialakítottak buszparkolót és természetesen a mozgáskorlátozottaknak mosdót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában