Alig van már illegális szemét Kiskundorozsmán

2021.03.12. 09:48

Elérte a célját a sokkoló molinó

Ne légy agyhalott – erre kérték az illegális szemetelőket Kiskundorozsmán. Úgy tűnik, érdemes volt ilyen feliratú molinókat kitenni, szinte alig van olyan szemét a hulladéklerakó szigeteken, ami nem odavaló. Külterületen viszont egyre nagyobb a baj.

Kiss Anna

Bár belterületen szinte megszűnt a probléma, külterületen halmokban áll az illegális hulladék. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Szinte alig találni illegális szemetet a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél a Faragó és a Dianovszky téren, ottjártunkkor is csupán néhány vödörnyi oda nem való faág volt elhelyezve az utóbbi téren lévő gyűjtőnél.

Nem volt ez mindig így, ta­valy tavasszal még bútorokat, autógumikat, kommunális hulladékot és elektronikai cikkeket, sőt még állattetemeket is lehetett ott találni bőségesen. Akkor betelt a pohár a szabályokra ügyelő helyieknél, és óriásplakátot helyeztek ki az önkormányzati képviselővel közösen. Azt kérték a szabálysértőktől, hogy ne legyenek agyhalottak, használják rendeltetésszerűen a szigetet.

Mihálffy Béla önkormányzati képviselő lapunknak el­mondta,

bár sokkoló volt a mo­­linó, a célját mégis elérte, hiszen alig van illegális hulladék a településrészen.

Bár belterületen szinte megszűnt a probléma, külterületen halmokban áll az illegális hulladék.
Fotó: Frank Yvette

Beszámolt arról is, hogy mivel az időjárás megrongálta a molinókat, ezért azokat táblára cserélték tavaly óta. Hozzátette, örülnek, hogy hatékony a módszerük, így belterületen megoldódik a többéves gond.

A külterületi részeken viszont tovább küzdenek, például a Kettőshatári és Zsombói út közötti részen, ahol hatalmas mennyiségű illegális szemét van.

A területek tulajdonosai hiába jelzik méretes táblán, hogy ott tilos szemetet eldobni, senkit sem érdekel, így találni ott mindenféle üveget, dobozt, szatyrot, bútordarabot, növényt, és ha még beljebb sétáltunk volna, akkor vélhetően másra is bukkantunk volna.

Az önkormányzati képviselő kiemelte, abban bíznak, hogy a hulladékgazdálkodás megújítását célzó törvény majd megoldja helyben a problémát, hiszen az illegális szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük, míg a jelentős mennyiséget meghaladó vagy veszélyes hulladék elhelyezéséért többévnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak. Mihálffy szerint a hulladékgazdálkodási hatóságok jelenléte elrettentő lesz a szabályszegőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában