Klímastratégia

2021.03.31. 12:15

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer Szeged két városrészében

Percenként 2 ezer liternyi termálvizet hoznak felszínre a már elkészült geotermikus kutak Szegeden. Az odesszai és a felsővárosi fűtési rendszer már teljesen elkészült és működik, ennek eredményeit ismertették szerdán szakemberek.

T.K.

Az északi városrészben is már az utolsó kutat fúrják, hamarosan az ottani rendszer is készen lesz. Fotó: Frank Yvette

Két ütemben összesen 9 geotermikus rendszer épül Szegeden, melynek célja, hogy a távfűtött lakások gázfelhasználásának felét megújuló energiával váltsák ki.

Ezek közül kettő, az odesszai és a felsővárosi mostanra teljesen elkészült, sőt már a próbaüzemen is túl vannak. Az eredményekről online sajtótájékoztatón számoltak be szerdán a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. és a távhőszolgáltató munkatársai.

Busa-Fekete Bertalan fúrási üzletág vezető elmondta, két fúróberendezésük európai szinten is a legmodernebbek közé tartozik: kis helyen felállíthatók, kevés személyzetet igényelnek és minden meghajtórendszerük zajvédő burokkal rendelkezik. Az ezekkel fúrt, közel 2 ezer méter mély kutakból 90 fok feletti hőmérsékletű vizet tudnak felszínre hozni, percenként 2 ezer liternyit. Mivel megújuló energiáról csak akkor beszélhetünk, ha ezt ugyanabba a vízrétegbe vissza is juttatják, erről két visszasajtoló kút gondoskodik. A föld alá a hőhasznosítás után 40-50 fokosan kerül vissza a termálvíz.

Lajkó Csaba, a beruházó cég üzemeltetésvezetője elmondta, az odesszai rendszerben évi 330 ezer köbméter vizet termelnek ki, mely 2300 lakás ellátását biztosítja majd.

A felsővárosi rendszer ugyanennyi kitermelt vízzel 3300 lakást lát majd el.

A két fűtési körben évente 4 millió köbméterrel kell majd kevesebb gázt elégetni, köszönhetően annak, hogy a kutak által előállított hőmennyiséget csupán ki kell majd egészíteni a hagyományos rendszerrel.

Bozsó Gábor, a SZETVÁV Kft. igazgatási vezetője kiemelte: ilyen méretű beruházás még soha nem történt a szegedi távfűtésben. Mivel évente 55 ezer tonna szén-dioxidot bocsátanak ki, ők a város legnagyobb légszennyezői. Ezen enyhít majd a geotermikus rendszer. Hozzátette: a kazánházak is jelentős ráncfelvarráson estek át, mely rá is fért a 40-50 éves építményekre. Ezentúl kisebb teljesítményű kazánokkal fűtenek majd, melyek azonban ugyanarra a hőleadásra képesek, mint a korábbiak. A gépházakat pedig távfelügyeleti rendszerrel működtetik, mely rendkívül gyors reagálást tesz lehetővé hiba esetén.

Csak ennek a két, már teljesen elkészült rendszernek köszönhetően a következő fűtési szezonban már közel 8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül majd a levegőbe Szegeden. Szeptemberre egyébként a rókusi és az Északi városrészben épülő rendszer is készen lesz, így azok is beüzemelhetővé válnak, a további öt rendszer kiépítését pedig várhatóan nyáron kezdik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában