Helyi közélet

2021.03.24. 12:06

Elkészült az űrkadétok Alfa bázisa

Az űrhajózás ihlette különleges módszertani programjával nyert 20 millió forint támogatást az egyik vásárhelyi általános iskola. A digitális tanterem, az Alfa bázis már várja a kadétokat.

T. Sz.

Távoli planétára elképzelt világot teremtenek iskolások a digitális tanteremben. Fotó: Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola

Távoli planétán teremtik meg a gyerekek az élet alapvető feltételeit egy különleges küldetésen. Az űrkolonizáció részfeladatai illeszkednek a tantervi óráikhoz, a diákok így játékosan tanulnak. A húszmillió forint támogatásból kialakított Alfa bázis már szinte készen várja a diákokat.

– Szeretnénk, hogy a gyerekek szeressék a tanulást, hogy tudásvágyuk erősödjön az iskolai élményekkel – fogalmazta meg az intézmény élménypeda­gógiájáról Walterné Böngyik Terézia, a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: a digitális oktatási teret az alaptanterv óráin és a délutáni tehetséggondozó szakkör foglalkozásain is használják majd. Három pedagógusuk egy mentorprogramon ismerkedett az új eszközökkel, a jövőbeni tananyagfejlesztés fontos szempont.

Távoli planétára elképzelt világot teremtenek iskolások a digitális tanteremben.
Fotó: Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola

– A kollégáim folyton keresik az újszerűséget. Például hogy a tankönyveink túllépjenek kétdimenziós határaikon a kiterjesztett valóság felé. Az új tanteremben a gyerekek okostelefonjuk kamerájával és egy alkalmazással új élményekkel tanulnak. Ez felkelti érdeklődésüket a világ és benne önmaguk megismerésére – mondta az iskolaigazgató.

A iskola digitális tantermét a Mészáros Csoport segítette High-tech Suli programjával. A rendszert a pályázat kiírójának szakemberei telepítették helyi informatikus segítséggel. A hatfős munkabázisok közepére helyezett 3D nyomtatóval például a gyerekek egyből ki­nyomtathatják a megtervezett tárgyakat. De laptopokkal, in­teraktív panelekkel, robotokkal, webkamerákkal szintén felszerelték az Alfa bázist. Ha szükséges, a terem laborként vagy irányítóközpontként mű­ködik, de lehet planetárium is. A csapatok egy nagy, közös te­repasztalon saját makettjeikkel építhetik fel kolóniájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában