A Mártélyi Holt-Tiszán most 46 mázsa invazív halat emeltek ki

2021.03.10. 11:44

Eredményes volt a törpeharcsák gyérítése a vizeken

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége vizein február végére befejeződött a 2020/2021-es szezon ökológiai célú törpeharcsa-gyérítése. Több mint 100 mázsával kevesebb bosszantja majd idén a horgászokat.

Kovács András

A szelekciós halászat az évek óta bevált menetrend szerint a fő horgászidényen kívül, a pecások legkisebb zavarása mellett tavaly november 23-án kezdődött. Elsőként az Atkai-holtágba, majd a Gyálaiba – a Lisztesbe és Sárgás-Görbébe – helyezték el a törpés varsákat. Az úgynevezett mentett oldali holtágakba összesen száz speciális törpeharcsavarsa került.

– Annak ellenére, hogy a vizeinkbe kihelyezett törpeharcsacsapdák számát a most lezárt szezonban növeltük, az Atkai-holtágból évente kifogott törpeharcsák mennyiségében jól nyomon követhető a csökkenés. Bízunk abban, hogy a szelektív halászatba fektetett munkánk eredménye a horgászszezonban kevesebb nem kívánt törpeharcsakapásban is megmutatkozik majd – mondta Láda Gáspár.

A szövetség ügyvezető elnökétől megtudtuk: 2020-ban a Mártélyi Horgászegyesülettel történt megállapodás lehetővé tette, hogy a közös alhaszonbér­letben lévő Mártélyi Holt-Tisza területén is elindulhatott az idegenhonos törpeharcsa ökológiai célú halászat keretében végzett gyérítése.

December 7-én a holtág üdülőterületi szakaszán is összesen 50 varsával kezdődött meg az inváziós faj célzott halászata.

Mártélyon több éve nem tör­tént hasonló, ami a fogási eredményen is megmutatkozott, megközelítette a 46 mázsát. A megyei fogási összesítő szerint az Atkai Holt-Tiszából 37, a Gyálai-holtágból 21 mázsa törpeharcsát emeltek ki. – A célzott állománygyérítő halászatot 2021 második félévében is folytatjuk, a fő horgász­időszakon kívül késő ősztől kezdve kerülnek vissza vizeinkbe a szelektív törpeharcsacsapdák – mondta Láda Gáspár. Hozzátette, a halászati munkát minden esetben a megyei szövetség munkatársai végezték, ugyanakkor – különösen Mártélyon – a rakodásban jelentős létszámban segítettek horgászok is, amit köszönnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában