Tartják a tervet

2021.03.02. 16:30

Még idén megszüntetik a bűzt a vásárhelyi ATEV-nél

Az ATEV Zrt. megerősítette, 2021-ben fejezik be a szag­emissziókibocsátás-csökkentési nagyberuházásuk utolsó ütemét. A fehérjefeldolgozó környékén onnantól kezdve szinte semmilyen bűzt nem lehet majd érezni.

Kovács Erika

Az idén elzárják a bűz útját az ATEV-nél

Fotó: Kovács Erika

„Meddig halogatható az ATEV szagmentesítő fejlesztése” címmel közölt néhány napja egy posztot hivatalos Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

„Tavaly 4000 aláírást gyűjtöttünk össze Hódmezővásárhelyen az állami tulajdonú és rendkívül nyereséges fehérjefeldolgozó szagmentesítő beruházása érdekében, és azóta sem tétlenkedtünk. Az alapvető jogok biztosához fordultunk, aki azonban továbbküldött bennünket a területi környezetvédelmi hatósághoz. ...Kovács Lajos vezérigazgató úr tavalyi ígérete szerint még az idén elindul a beruházás, minthogy azonban hasonló ígéretével ugyanez a cég egyszer már rútul rászedte Almási István polgármester elődömet, mi nem elégszünk meg az üres szavakkal” – írta. Tavaly lapunknak Kovács Lajos, a cég vezérigazgatója nyilatkozott. Azt ígérte,

idén év végére készül el a szaghatást szinte nullára csökkentő beruházás utolsó üteme.

Az idén elzárják a bűz útját az ATEV-nél
Fotó: Kovács Erika

Megkérdeztük, hogy áll a fejlesztés, kell-e Márki-Zay Péternek aggódnia a fejlesztéssel kapcsolatban. A fehérjefeldolgozó cég megerősítette, a kitűzött határidőt tartani tudják.

– Az ATEV Zrt. vezetése 2019-ben dolgozta ki a társaság 5 éves stratégiai fejlesztési tervét, amelyet a tulajdonos elfogadott. Ennek a tényét többször jeleztük, és ezt szeretnénk most is megerősíteni. Hódmezővásárhelyen jelenleg is zajlik a gyár technológiai megújítása, egyúttal a kibocsátott szag­emisszió részletes vizsgálata, a hatékony bűztelenítési megoldások elemzése. 2021-ben fejezzük be a hódmezővásárhelyi ATEV Zrt. fióktelepének szagemissziókibocsátás-csökkentési nagyberuházás végső ütemét.

Ezt a kitűzött dátumot tartani tudjuk.

Az ATEV Zrt. válaszában kitért rá, a gyár technológiai megújítása mellett hangsúlyt helyez a korszerű, automatizált és energia-hatékony megoldásokra. A közép-kelet-európai térségben egyedüliként valósítanak meg olyan technológiát, amely kevesebb energiafelhasználással és szagkibocsátással jár a beérkező alapanyag feldolgozása során.

Tavaly még demonstrációt tartottak a telep előtt

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Mintegy 100-an vettek részt szeptember 22-én délután Hódmezővásárhelyen az ATEV elé hirdetett demonstráción, holott négy szervezet is azon munkálkodott az elmúlt időszakban, hogy nagy tömeget mozgassanak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában