Halált okozhat a közúti leckéztetés

2021.03.16. 09:30

Jogosan közlekednek a buszsávban a robogós futárok?

Szeged több pontján is háborúznak az autósok és az ételfutárok. Néhány sofőr az útról is képes leszorítani a motorkerékpárosokat, csak mert a piros lámpánál kerülgetik az autókat. Pedig a KRESZ ezt nem tiltja a motorosoknak!

K. A. R.

20210312 Szeged motoros ételfutárok a forgalomban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Szinte mindennapossá vált Szegeden, hogy az autóval közlekedők és a motorkerékpáros futárok között vita alakul ki a város forgalmasabb útjain amiatt, hogy az ételt szállítók a piros jelzőlámpánál kerülgetik az autókat, továbbá a buszsávot használják a robogójukkal.

Csatatér lett a buszsáv

Egyik ilyen vitás útszakasz a Budapesti körút, ahol tavaly alakítottak ki buszsávot, amiben a buszok és a trolik mellett a motorosok is gyakran közlekednek, az autósok szerint jogtalanul. Ennek hangot is adtak már több szegedi csoportban a közösségi oldalon, valamint útközben is képesek egyes sofőrök a volán mögül kikiabálni a futároknak néhány keresetlen mondatot.

Veszélyes manőverek

A lapunk által megkérdezett, robogóval közlekedő ételszállítók közül többen is azt mondták, szinte minden héten előfordul, hogy le akarják őket szorítani az útról, csak mert a buszsávban haladtak, vagy mert a lámpánál előrébb gurultak. Márk szerint sokak nem gondolják végig, hogy milyen következménnyel járna, ha elesnének a kétkerekűvel, szerinte akár súlyos sérüléssel is végződhetne a „leckéztetés”.

Ádám szerint pedig egyesek abba nem gondolnak bele, hogy pontosan a buszsáv használata és a jelzőlámpánál történő kerülgetés miatt tudják nekik időben, gyorsan kiszállítani az ebédet vagy a vacsorát.

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy kinek van igaza ezekben a helyzetekben? A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta válaszában, hogy

a KRESZ szerint az autóbusz-forgalmi sávban, az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár is közlekedhet.

Továbbá ha az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák, akkor motorkerékpárral szabad előresorolni az álló járművek jobb oldalán. Ez érvényes az útkereszteződésben, az útszűkületekben és a szintbeni vasúti átjárónál is.

Előresorolhatnak a piros lámpánál is, de csak az álló járművek jobb oldalán. Fotó: Kuklis István

Börtön járhat érte

A közúti veszélyeztetést a Büntető törvénykönyv szigorúan bünteti. Ha valaki a közlekedés szabályainak megszegésével mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, három évig terjedő szabadságvesztést kaphat. Közúti veszélyeztetés például a büntetőfékezés, vagy ha a sofőr leszorítja az útról az úttest szélén közlekedő robogóst, kerékpárost.

De bűntettnek minősül az is, ha a vezető rárántja a kormányt a vele párhuzamosan, szabályosan közlekedőre, vagy az előtte haladót veszélyesen megközelíti, maga előtt „tolja”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában