Itt a tavasz

2021.03.30. 18:53

Makó lassacskán kivirágzik, szó szerint – Fotók

Itt a tavasz, és a jó idővel együtt az ezzel megbízott munkásoknak köszönhetően zöldül, virágosodik Makó. A részletekről a város főterén tartott sajtótájékoztatót Farkas Éva Erzsébet polgármester, Csermák Szilvia, a zöld program tanácsnoka és Bókáné Bodó Zsuzsanna városi kertész.

Szabó Imre

A város főterét is hangulatosabbá teszik a kiültetett, illetve ládákban kihelyezett virágok. Fotó: Szabó Imre

– A makói önkormányzat minden évben több tízmillió forintot fordít a zöldterületek gondozására

– mondta el Farkas Éva Erzsébet polgármester. Azt a városi főkertész tervezi meg, hogy melyik városrészben mikor, milyen munkákra van szükség. A zöldterület összmennyisége 120 ezer négyzetméter, vagyis akkora, hogy csak közmunkásokkal nem lehet rendben tartani, ezért például a fűnyíráshoz külső vállalkozók munkáját is igénybe szokták venni.

Csermák Szilvia, a város zöld programjának tanácsnoka többek között arról beszélt, hogy a már megkezdett tavaszi munkákhoz komoly előkészítésre is szükség volt. A lapunkban korábban már bemutatott Kelemen László utcai fóliasátrakban például a muskátlik dugványozása, a leanderek ápolása folyt – utóbbiakból már, mint láthattuk, helyeztek is ki a főtéri szökőkút padjai közé néhányat nagy cserepekben. Mivel az idő száraz, a virágokat öntözni és tápoldatozni is kell. Közben a korábban bevizsgált fák ápolása, gallyazása is folyik. Eddig 150 új fát ültettek el, további 53 várja még, hogy földbe kerüljenek.

– Ez az időszak számunkra a legizgalmasabb, ugyanakkor a legfárasztóbb is

– foglalta össze a teendőket Bókáné Bodó Zsuzsanna, a város kertésze. Elmondta például, hogy meg kellett metszeni a rózsákat, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a virágzó cserjéket most nem, csak a virágzást követően szabad nyesni. Az egynyári virágokat májusban ültetik, addig árvácskák, nárciszok és tulipánok ékesítik az ágyásokat. Azt is pontosan megmondta, mennyi virágot ültetnek ki idén Makón: 11 ezer 416-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában