Fejlődő vidék

2021.03.19. 14:40

Már dolgoznak a közmunkások Királyhegyesen

Március elsején megyeszerte beindult a közmunkaprogram, ami a kis települések lakóinak nagy segítséget jelent.

T. A. P.

Több embert foglalkoztatnak a program keretében Királyhegyesen is, a közterületek mellett a növénytermesztés területén dolgoznak közmunkások.

– Településünkön idén 15 főnek adunk folyamatosan munkát, biztosítva a település közterületeinek rendezettségét, a közutak és mezőgazdasági föld­utak karbantartását

– mondta Horváth Lajos polgármester. Hozzátette, a mezőgazdasági program elsődleges célja a közterületek és a temető környékének rendben tartása. Virágokat és díszfákat ültetnek, emellett többféle zöldséget, gyümölcsöt és levendulát termesztenek.

A királyhegyesi önkormányzat idén március 1-én elindult mezőgazdasági programjában új elemként jelenik meg tartósítószer- és adalékanyag-mentes savanyúságok, befőttek, ivólevek, lekvárok előállítása. Fóliasátorban paradicsomot és többfajta paprikát termesztenek. A sátor melletti konyhakertben és szabad területen burgonya, vöröshagyma, cékla, sárgarépa, és számos egyéb zöldség ter­mesztése folyik.

– Néhány éve szilva- és sárgabarackfákat, valamint levendulát telepítettünk. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, a levendulából készült illatosítókat a szociálisan rászoruló családok, idősek és egyedülállók kapják. A szükséges munkaruha, védőital, vetőmagok, palánták, növényvédő szer, kéziszerszámok, befőzőautomata, szivattyú beszerzése is a programnak köszönhető

– sorolta.

Az önkormányzat feladatai közé tartozik a tulajdonában lévő közutak és mezőgazdasági földutak karbantartása, a bekötő­utak, a csapadékelvezető árkok gyommentesítése és az út szélének feltöltése. Évente több alkalommal az utakat vékony aszfaltréteggel borítják, továbbá gléderezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában