Magyar és sváb hagyományok jellemzik a községet

2021.03.03. 18:20

Települési ÉrtéktárBizottság alakult Kübekházán

Az agrárminiszter és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok megőrzésének és gondozásának támogatására nyílt pályázatot hirdetett meg.

Tóth A. Péter

Hagyományőrző rendezvényekre, interaktív kiállításra és könyvkiadásra is pályázott Kübekháza értéktárbizottsága. Fotó: Kübekháza Hírszolgálat

– Már több javaslat is érkezett hozzánk, pedig nem régen alakultunk meg. A kübekházi Szent István Katolikus templom, a Kálvária és a Fő tér már benne van az értéktárunkban, és több javaslat elbírálás alatt van – mondta lapunknak Hiszek Judit, a kübekházi értéktárbizottság elnöke.

A pályázaton 1 és 4 millió forint közötti összeg nyerhető el, ezekre pályázott közösen a Kübekháza Értéktár Bizottság és az önkormányzat.

Hagyományőrző rendezvényekre, interaktív kiállításra és könyvkiadásra is pályázott Kübekháza értéktárbizottsága. Fotó: Kübekháza Hírszolgálat

– Pályáztunk rendezvény megtartására, amely a településünk kulturális kincseit mutatja be egy rendhagyó ki­­állításon, és ösztönzi az itt élőket arra, hogy felismerjék, ápolják ezeket az értékeket. A kiállítás révén a hozzánk látogatók elképzeléseink szerint a falu lakóinak a tehetségét, munkáit is megismerhetik. A rendezvényhez kapcsolódik egy játékos helyismereti vetélkedő és egy falupiknik, eredeti sváb fogással. A cél, hogy a közösséget megmozdítsuk, összekovácsoljuk és motiváljuk – fogalmazott lapunknak a könyvtáros.

Fotó: Kübekháza Hírszolgálat

Az értéktárbizottság 5 tagú, tagjai a településen élnek. Gácsi Zoltánné és Hevesi Éva az alelnök, Németh Istvánné és Gál István tagok, és Hiszek Judit el­­nök intézi a testület munkáit. A kübekháziak közül bárki javasolhat értéket az értéktárba. A közeljövőben egy kérdőívet fognak eljuttatni a lakosokhoz, amiben az értéktárhoz kapcsolódó kérdések is lesznek.

– Személyesen fogjuk megkeresni azokat az idős embereket, akik még mesélni tudnak a falu történetéről. Valljuk, hogy a jó értéktár nem egy steril, élettelen dokumentum, hanem az itt élő emberek alakítják folyamatosan, és velük együtt, összefogva fogjuk ezt fejleszteni – hangsúlyozta az elnök.

Fotó: Kübekháza Hírszolgálat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában