Van olyan lakó, aki attól tart, politikai csatározás lesz

2021.03.24. 14:30

Nem szeretnének balhés bérlőket a Csengettyű közbe

Nem minden Csengettyű közi lakos örül annak Hódmezővásárhelyen, hogy az önkormányzat bérlőket költöztetne a 33 üres lakásba. Van, aki szerint ez önkényes lakásfoglalás, másnak mindegy, csak ne balhézzanak az új lakók.

Kovács Erika

A Csengettyű köz jelenleg egy nyugodt környék. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Márki-Zay Péter, Hódmezővásár­hely polgármestere már nem először állt elő a közösségi oldalán azzal a felhívással, hogy jelentkezzenek a több generációval együtt élő, kisgyermeket is nevelő családok, amelyek a ve­­szélyhelyzetre való tekintettel különköltöznének a családjuk idősebb tagjaitól. Az önkormányzat kiutalná nekik az állam tulajdonában lévő 33 lakást.

Feltétel az is, hogy a jelentke­zőknek vállalniuk kell azt az esetleges, ahogy a polgármester mondta, „kellemetlenséget” is, hogy a járvány után az állam ki­költözteti őket.

Márki-Zay Péter a felhívásában kiemelte, a kiutalás szempontja nem a szociális rászorultság, hanem a veszélyhelyzet. „Kis Andrea alpolgármester asszonyt kértem meg a kérelmek gyors, soron kívüli feldolgozására és a bajban lévő családok beköltözésének felgyorsítására” – írta a polgármester.

A Csengettyű köz jelenleg egy nyugodt környék.
Fotó: Kovács Erika

A Minőségi Otthoncsere Program célja az volt, hogy az elavult, felújításra szoruló panelekből jobb minőségű otthonokba költözzenek a családok. Összesen 33 lakás vált így üressé a Csengettyű közben. Gyopáros Alpár kormánybiztos többször megírta Márki-Zay Péter polgármesternek, hogy a projekt a lakások megvásárlása után a szalagházak bontásával és a terület rehabilitációjával valósul majd meg.

Az ingatlanok szociális bérlakásokként történő hasznosítása nem egyezik az együttműködési megállapodásban foglalt célokkal, és nem tükrözi a város eredeti szándékát.

A környékén élőket megosztja az üres lakások bérbeadásának kérdése.

– Bármit mondok, az egyik politikai oldal megharagszik rám. Inkább nem mondok semmit – válaszolta a Csengettyű köz 120 lakásos tömbjének egyik lakója. Sem ő, sem más nem merte a nevét adni a nyilatkozatához.

– Nekem mindegy, csak rendes emberek legyenek. Reméljük, nem balhés családokat köl­­töztetnek a szomszédunkba – mondta egy idős asszony. Volt, aki megkérdezte, ez nem illegális lakásfoglalás lenne?

Egy középkorú férfi kijelentette, reméli, nem lesz a Csengettyű közből „Szabadság tér”.

– Ez egy eléggé nyugodt környék. Egy ismerősöm a Szabadság téren él, van neki egy-két olyan önkormányzati bérlakásban élő szomszédja, akitől retteg mindenki. Sokan lakbért sem fizettek, és lelakták a lakásokat. De ha rendes embereket is költöztetnek ide, akkor is balhé lesz, csak máshogy. Ennek az egész ügynek ugyanis nagyon politikai szaga van. Olyan ez, mintha a polgármester pajzsként maga előtt tolná ezeket a lakásra vágyó szegény családokat, és úgy indulna csatába az állam ellen – fogalmazott a férfi.

Megkerestük az önkormányzatot, érdeklődtünk, hányan jelentkeztek lakónak eddig a Csengettyű közi üres lakásokba. A vá­­rosháza későbbre ígért választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában