Az elektromos alternatív közlekedési eszközök veszélyeire figyelmeztetnek

2021.03.12. 07:40

Óvatosságra intenek a megelőző kampánnyal

A Fékezd Magad Alapítvány a Magyar Autóklub közreműködésével ismeretterjesztő és megelőző kampányt indított, amelynek kiemelt célja az e-mobilitás lehetőségeinek és veszélyeinek bemutatása, valamint a közlekedéshez kapcsolódó bűnmegelőzési üzenetek átadása.

Kovács András

20210309 Szeged elektromos roller fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Az utcákon egyre több alternatív közlekedési eszköz jelenik meg. Már nem csodálkozunk azon, ha mellettünk elhalad egy elektromos roller vagy gör­deszka, sőt ezekhez akár mi is könnyen hozzájuthatunk, és beépíthetjük mindennapjaink közlekedésébe. Az ilyen eszközök szabályos használata azonban egyelőre nem tisztázott, de gyakran még az elnevezésük sem közismert.

– A társadalmi felelősségvállalás jegyében fontosnak tartjuk, hogy a közlekedésben aktívan részt vevők figyelmét felhívjuk a legújabb eszközök használatával kapcsolatos ta­pasztalatok és jogi szabályozások, vagy annak hiányában közlekedésetikai kérdések fon­­tosságára. A városokban szá­­mítani lehet arra, hogy a jövőben az ilyen típusú alternatív eszközöknek a használata tovább növekszik – írta közleményében a Magyar Autóklub.

Azért, hogy ezeket az ismereteket minél szélesebb körben eljuttassák a leginkább érintett fiatal korosztályhoz, az alapítvánnyal közösen készítettek három hasznos, közlekedésbiztonságról és bűnmegelőzésről szóló kisfilmet, amelyeket bárki megtekinthet, és természetesen szabadon tovább oszthat. Az elektromos alternatív közlekedési eszközök veszélyei, az Amit az elektromos rásegítésű (PEDELEC) kerékpárokról tudni kell és a Miért regisztráld a bringád a BIKESAFE-re? című kisfilmek megtekinthetők az autoklub.hu portálon a letölthetők a youtube.com videócsatornáról is.

A kampány keretében be­mutatják a Bikesafe rendszert is. Ennek célja, hogy a ke­­rékpárunk adatait, fotóit és dokumentumait olyan adatbázisban tárolhassuk, amelyben a hatóságok számára könnyen azonosíthatók és hozzáférhetők. A rendszerhez egy egyszeri regisztrációval csatlakozhatunk, amelynek díja 900 forint. Ezután kerékpárunk ellopása esetén egyetlen gombnyomással feljelentést tehetünk, és a tárolt adatokkal, fotókkal segíthetjük és gyorsíthatjuk az ellopott kerékpár megtalálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában