Nélkülük nincs tarka virágos rét

2021.03.06. 09:49

Szükség van a beporzó rovarokra

– Egyértelműen mérgekkel telített a környezetünk, ami súlyosan károsíthatja a beporzókat, köztük a méhek állományát – mondta lapunknak Németh Attila vásárhelyi méhész, a március 10-i be­porzók napja apropóján.

T. Sz.

Nélkülük nincs virágos rét sem. Archív fotó: Török János

Fotó: Archív fotó / Török János

A kaptárok korai, március eleji gyors ellenőrzésével felmérik a rovarokat, figyelik állapotukat, a táplálékuk mennyiségét. A családjaik fejlődéséhez a méhek már elkezdték hordani a virágport, és ahogy nyílik a természet, egyre gyakrabban járnak ki a kaptárból. A vegyszeres mezőgazdasági termelés csak az egyik veszélyforrás, a kiszámíthatatlan klimatikus környezeti viszonyok is pusztítják az állományt.

Nélkülük nincs virágos rét sem.
Archív fotó: Török János

– Évről évre gyengébb a me­­zőgazdasági növényeken végzett méztermelés átlaga, részben a növények vegyszeres kezelése miatt. Közben a klimatikus vi­­szonyok is hatnak a méhekre: februárban még pihenniük kellett volna, de a magasabb hő­mérséklet miatt kijöttek a kaptárból. A következő hétre ígért lehűléssel viszont megszakad a folyamat, bent maradnak a kaptárban, visszaállnak a telelő fürtbe, de az azon kívül rekedt fiasítás elpusztul – magyarázta.

A beporzók ügyét támogató mozgalom egy „többszólamú”, 2018-ban életre hívott összefogás: március 10-én a beporzást végző rovarok fontosságára irányítja a fókuszt számos civil szervezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában