A Fidesz arra kéri a városvezetést, hogy próbálják visszaszerezni a vip-parkolóbérletek árát

2021.03.04. 09:30

Visszavennék a 40 millió forintot

Arra kíváncsi a szegedi Fidesz, hogy lesznek-e következményei Szegeden a VIP-parkolóügyben hozott jogerős ítéletnek, és a városvezetés megpróbálja-e visszaszerezni a szabálytalanul kiadott parkolóbérletek árát. Ez körülbelül 40 millió forint.

Suki Zoltán

Tápai Péter: Hogyan próbálják megtéríteni a helyi költségvetésnek okozott kárt? Fotó: Kuklis István

Világossá tette a bíróság, hogy csaknem 40 millió forint kárt okoztak a városnak a VIP-parkolóper vádlottai – emlékeztetett szerdai sajtótájékoztatóján a szegedi Fidesz frakcióvezetője. Tápai Péter elmondta, már korábban is megkérdezte Szeged jegyzőjét, hogy mit akar tenni, és hogyan próbálja megtéríteni a kárt. A frakcióvezető Martonosi Évától azt a választ kapta, hogy erre nincs törvényi maghatalmazása.

Tápai Péter szerint viszont a törvény kimondja, hogy ha a jegyzőnek valamilyen törvénytelenség jut tudomására, akkor köteles arról értesíteni a polgármestert is.

– Mi ismét kérjük a jegyzőt és a polgármestert, hogy próbálják visszaszerezni a pénzt az önkormányzat költségvetésének – tette hozzá Tápai Péter.

Emlékezetes, hogy a napokban társtettesként, illetve felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt ítélte pénzbüntetésre má­­sok mellett Szeged volt címzetes főjegyzőjét és Botka László polgármester jelenlegi kabinetfőnökét a Gyulai Törvényszék.

A Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét 2 millió; Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2 millió 250 ezer; Botka László polgármester kabinetfőnökét 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kö­telezték.

Az ügy vádlottja volt a közlekedési társaság egy másik korábbi vezetője és Szeged egykori alpolgármestere is, de őket már tavaly elítélték jogerősen, ugyancsak pénzbüntetésre.

A törvényszék mostani, már jogerős döntésének indoklásában Tatai Mónika tanácsvezető bíró többek között azt mondta, hogy az elsőfokú ítélet több pontban is helytálló volt, de az eljárás olyan sokáig húzódott, hogy túlzott lett volna börtönbüntetést kiszabni a hűtlen kezelés bűncselekménye miatt.

Az ügy lényege, hogy a vád­­lottak ingyenes, éves parkolóbérleteket osztogattak Sze­­geden úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt, ráadásul olyanok is kaptak ingyenbérletet, akiknek semmi közük nem volt a szegedi önkormányzathoz.

A vádlottak közül egyébként ketten a mai napig magas pozíciókban dolgoznak: Kalmár Gábor továbbra is Botka László kabinetvezetője, Mózes Ervin pedig a Szegedi Vízművek igazgatóságának elnöke és tanácsadó is a városházán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában