Zacher: digitális vérszívás zajlik

2021.04.06. 20:31

A kábítószerrel megegyező függőséget okoz a közösségi média

A fiatalok 88 százaléka folyamatosan aktív a közösségi oldalakon, miközben a Facebook függőség önálló betegséggé vált. Mielőbb digitális detox kell, hiszen az online lét szorongáshoz és a teljesítmény romlásához is vezethet.

Kiss Anna

A fiatalok naponta 150-szer nézik meg a telefonjukat. Evés közben játszanak is sokan.

Fotó: Karnok Csaba

Digitális detoxra lenne szüksége a magyar társadalomnak, vagyis arra, hogy kevesebbet használjuk a telefonunkat, a számítógépünket és a tévénket, az elalvás előtti egy órát pedig ne a közösségi oldalakon töltsük, hiszen ezzel csökkentenénk a stresszt és javítanánk az alvásunk minőségét – ez derült ki Zacher Gábor főorvos, toxikológus tegnapi online előadásából.

A szakember szerint digitális vérszívás zajlik manapság, a közösségi média megegyező függőséget okoz a kábítószerekkel.

Kiemelte, meg kell tanulnunk kikapcsolni a telefont és az online világon kívül jól érezni magunkat. Hangsúlyozta, fontos a keretrendszer kialakítása, vagyis olyan időszakok beiktatása, amelyben teljesen kizárjuk az online teret és előnyben részesítjük a hagyományos kommunikációt a családdal, barátokkal, ismerősökkel.

Egészen megdöbbentő adatokat is közölt, miszerint a hazánkban élők 97 százaléka használ hetente közösségi médiát, a fiatalok 88 százaléka folyamatosan aktív, egy nap pedig legalább 150-szer nézik meg a telefonjukat.

Ráadásul a magyar ifjúság 40 százaléka pont az elalvás előtti telefonnyomkodás miatt 2-3 órával kevesebbet alszik, ezáltal a teljesítményük is romlik.

Persze sokan a felkelés után is egyből a telefon után nyúlnak, a hazai Facebook-felhasználók 50 százaléka egyből a közösségi oldalt nyitja meg, éppen emiatt ma már önálló betegség a Facebook függőség.

Zacher Gábor figyelmeztetett, a közösségi oldalak rivalizáláshoz vezetnek, a lájkvadászat pedig szorongással is járhat, hiszen sok fiatal úgy véli, hogy ha őt kevesen lájkolják, akkor valójában nem is szeretik őt az emberek. Hozzátette, innen már csak egy kicsi lépés a depresszió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában