Nehéz helyzetből nyitnak

2021.04.10. 10:10

A kamara szerint csak fokozatos lehet a járvány utáni újraindulás

A járvány utáni újranyitásra a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is tett javaslatokat. A köztestület a pandémia alatt folyamatosan tájékoztatta a nehéz helyzetbe vállalkozásokat a támogatási lehetőségekről.

K. A.

A teraszok nyitását mindenki várja. ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Csongrád-Csanád megye– Bő 10 százalékkal több vállalkozás szűnt meg 2020-ban, mint 2019-ben, a megszűnések okáról nincs pontos információnk – válaszolta kérdésünkre a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amikor a járvány és a zárás hatásáról kérdeztünk. Hozzátették, az jól látszik, hogy a sokat emlegetett vendéglátóipari és turisztikai szektornak nagyon nehéz helyzetből kell újraindulnia, ehhez kaptak segítséget azzal a kamatmentes 10 millió forintos hitellel, amelyet szabadon használhatnak fel.

A teraszok nyitását mindenki várja. ARCHÍV Fotó: Karnok Csaba

A nyitásra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán túl hely­ben is tettek javaslatot, köztük Gyimesi László, a megyei kamara elnökségi tagja, a Mystic Nails Hungary Kft. műköröm­alapanyag-gyártó márka tulajdonosa is. Ő kezdeményezte a szépségiparra vonatkozó szabályok felülvizsgálatát. A kamara segítségével kérte a korlátozások feloldását azon tevékenységekre, amelyek kiegészítő higiéniai szabályok, védelmi intézkedések betartása mellett biztonságosan folytathatók.

Vállalkozói megkeresésre a vendéglátóipari ágazat újraindításához szükséges támogatásokra vonatkozó javaslatcsomagot is továbbított a kamara, a szaktárca kérésére pedig felmérést végeztek a turisztikai szektorban az újranyitást követő várható áremelkedésről.

– Gazdasági önkormányzatunk naprakészen tájékoztatja a megyei gazdálkodó szervezeteket az aktuális járványügyi intézkedésekről, a várható nyitásról. Emellett kiemelten foglalkozunk azzal is, hogy a nehéz helyzetbe kerülteknek bemutassuk a válságkezelést segítő finanszírozási és támogatási lehetőségeket

– hangsúlyozták.

A kamara szerint leggyorsabban a szépségipari és egyéb nano- és mikrovállalkozásnál rendeződhet a helyzet, ők most újraindulhattak. A járvány tetőzéshez közeli állapota miatt azonban itt is előfordulhat, hogy az ügyfelek lassabban térnek vissza. A vendéglátás és a turizmus területén még várat magára az enyhítés, a túlélést bértámogatás és az újraindítási kölcsön segítheti. Kérdéses azonban, hogy a vendégek hogyan reagálnak majd az újraindításra, mennyire lesznek óvatosak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában