csak a véletlenen múlott

2021.04.08. 19:15

Az utolsó pillanatban ugrottak el a leszakadó ág elől Mártélyon

Csak a szerencsének és egy, a veszélyt észlelő és hangosan kiabáló embernek köszönhető, hogy egy hatalmas, lezuhanó faág nem követelt emberéletet húsvéthétfőn Mártélyon.

Kovács Erika

Az autó szélvédőjébe beleállt ág a műszerfalat is felnyársalta. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Rengeteg ember sétált április 5-én a mártélyi üdülőterületen, ahol baleset történt. A Bodnár Bertalan üdülőközponttal szemben lévő fa egyik, nagy méretű ága letört és egy autóra zuhant.

Meghűlt az ereikben a vér

– Anyukámmal a tanösvényt jártuk végig. Már a végénél jártunk, amikor hatalmas ordítást hallottunk, és egy reccsenést, majd láttuk, hogy egy ág leszakadt. A puffanás után bekapcsolt egy autó riasztója. Szaladtunk, hogy megnézzük, mi történt – mesélte egy fiatal lány.

A négy-öt méter hosszú ág egy autót tett tönkre, de csak a szerencsén múlt, hogy nem ütött agyon valakit.

– Éppen voltak emberek az ág alatt. Amikor hallottam a reccsenést, üvöltöttem, hogy ugorjanak – mesélte egy idősebb, szakállas férfi. Két asszony azt ecsetelte, egy pillanatra meghűlt az ereikben a vér.

Ők is szemtanúi voltak az esetnek.

Az autó szélvédőjébe beleállt ág a műszerfalat is felnyársalta.
Fotó: Kovács Erika

Nincs pénz a vizsgálatra

A korhadt faág egyik vége egy ott parkoló autót zúzott össze. A jármű teteje és üvege sérült meg. Egy karvastagságú ág belefúródott a szélvédőbe és felnyársalta a műszerfalat.

Az üdülőterület a hódmezővásárhelyi önkormányzaté. Márki-Zay Péter polgármestert kérdeztük az esetről, hogy mikor vizsgálták át utoljára az üdülőövezet fáit. Ugyanis már a korábbi évek üdülőterületi lakossági fórumain is visszatérő probléma volt a korhadt fák kérdése.

– Amikor fákkal kapcsolatos bejelentés érkezik, azt a főkertész ellenőrzi. Indokolt esetben megmetszetjük, kivágatjuk a fát. Sajnos nemcsak Vásárhelynek, de egyik önkormányzatnak sincs arra pénze, hogy minden évben úgynevezett fakoppos, vagyis ultrahangos favizsgálatot végeztessen. Gondoljunk csak bele, hány fa található az üdülőterületen. Így nem tudjuk, melyik fa milyen állapotban van, de ami tőlünk telik, azt megtesszük – nyilatkozta.

Fotó: Kovács Erika

Horváth: ez felelőtlenség

Horváth Zoltán képviselő 2019 elejéig az önkormányzat sportreferense volt, rálátása volt az üdülőterületre is.

– Korábban a HMSZ Zrt. munkatársai rendszeresen ellenőrizték a fákat, szükség esetén beavatkoztak. Megdöbbenve értesültem a hétfői balesetről. Végtelenül felelőtlen gondolkodásra vall, hogy nincs pénz a fák vizsgálatára, ellenőrzésére.

Az üdülőterületre járók életének védelme érdekében nem lehet a pénzhiányra hivatkozva a sorsukra hagyni ezeket a fákat.

Szükség lenne átnézni őket egytől egyig, és megtenni a szükséges lépéseket. Ha egyszer ne adj’ isten nem tudnak elugrani az emberek a lezuhanó ág alól, akkor mit mond majd az önkormányzat, hogy nem volt pénz? – tette fel a kérdést Horváth Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában