Helyi közélet

2021.04.14. 15:10

Előfordult, hogy dühből eljárt olykor a keze

Márki-Zay Péter a Partizánnak adott interjújában bevallotta, vágta már pofon a gyerekeit, dühből, amit azután megbánt. Azt is vallja, a fenékre csapás felvállalható büntetés, ha például a gyerek kiszalad az útra, és már másból nem ért.

Kovács Erika

Hódmezővásárhely polgármestere egy maratoni hosszúságú interjút adott. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Archív fotó: Frank Yvette

A Partizán-csatornán Gulyás Márton 3,5 órás interjút készített számos témában Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely pol­­gármesterével. Ennek egy­órás, vágott verzióját a városvezető a közösségi oldalán is közzétette.

Gulyás Márton többek között Márki-Zay Péter elhíresült, 2019-es Color rádiós nyilatkozatára is utalt a beszélgetésben, ahol a városvezető azt mondta, bizonyos szempontból a testi fenyítésnek is szükségét érzi a gyerekeknél. Kanadát hozta fel példának, ahol, „nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogyan lehet fenyíteni a gyereket”, nyitott tenyérrel, hogy ne maradjon nyoma.

Márki-Zay Péter a Partizánban kifejtette, más az, ha valaki agyba-főbe veri a gyerekét, mint amikor azért csap egyet a fenekére, mert kiszaladt az útra.

Gulyás Márton kíváncsi volt arra is, hogy Vásárhely polgár­mestere a gyermek feletti au­toritása, hatalma érvényesíté­­se érdekében alkalmazott-e po­font, vagy bármilyen ütést.

– Attól függ, hogy hogy definiáljuk az autoritást. Az előző példa tipikusan ilyen. Ha akkor ütök a gyerek fenekére, amikor a sokadik rászólás, tanítás, ne­velés ellenére mondjuk kiszalad az útra, akkor ez a fenékre csapás abszolút felvállalható, és nem azonos értékű az arculcsapással – válaszolta.

Hódmezővásárhely polgármestere egy maratoni hosszúságú interjút adott.
Archív fotó: Frank Yvette

Gulyás Márton újból megkérdezte a polgármestertől, adott-e pofont a gyerekeinek?

– Előfordult, dühből, igen. Az az, amit megbán az ember – ismerte el.

Hogy kért-e a gyerekektől ezért bocsánatot, erre pedig a következőket válaszolta:

– Egy 2 éves gyerek nem olyan, hogy letérdelek elé, és azt mondom, „Ne haragudj!”. Ilyenkor az ember ölbe veszi, megsimogatja, megpuszilja. Lehet, hogy ezt meg is könnyezi egy apa. Egy 14 éves gyereknél viszont, ha például kábítószerezik, hál’ Istennek, nekünk nem volt ilyen problémánk, ott egy fenékre ütéssel nem oldható meg a probléma. Akkor van értelme a fenékre ütésnek, ha egy kicsi gyerek ebből ért. Ez nem az első és automatikus megoldás. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez a fajta szankció egy végső, kétségbeesett eszköz arra, hogy a gyerek megértse, hogy szót kell fogadnia... – fogalmazott Márki-Zay.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában