Nem létező balesethez riasztják időnként a mentőket

2021.04.15. 07:00

Emberi életeket kockáztatnak a kamu telefonálók

Nem létező balesethez riasztják időnként a mentőket, akiknek sokszor kiskéssel megvágott ujjat is ápolni kell, miközben a megye másik pontján akár súlyos esetnél lehetne szükség a segítségükre. A kamu telefonálókkal szemben azonban eljárás indul.

Kiss Anna

Olyan banális esetekhez hívnak mentőt, hogy belerúgtak az asztal lábába vagy az ajtófélfába. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az elképesztő terhelés mellett 1600-nál is több kamu esethez vonultak feleslegesen az életmentők márciusban, idén pedig már több mint 4500 vaklármával nehezítették az életmentők szolgálatait a „tréfás kedvű bejelentők” országosan.

– Alapvetően baleseti bejelentések szoktak hozzánk érkezni a rosszindulatú telefonálóktól, ezekben az esetekben pedig sokszor a rendőrséget és a katasztrófavédelmet is riasztani kell.

De volt már példa arra is, hogy epilepsziás rohamhoz riasztottak bennünket, a telefonáló pontosan olyan információkat mondott el, amik egy epilepsziás betegre jellemzőek – számolt be lapunknak a valótlan esetekről Hangai József, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

Olyan banális esetekhez hívnak mentőt, hogy belerúgtak az asztal lábába vagy az ajtófélfába. Fotó: Török János

A mentőtiszt kiemelte, bár megyénkben az utóbbi években minimálisra csökkent a „poénos” telefonálók száma, viszont gyakoriak a nem rosszindulatú, de mégis kevéssé indokolt segélykérések is, ahol például olyan vágott sérülésekhez kérik az ellátást, ami otthon, sebtapasszal ellátható, vagy épp olyan banális esetekhez hívnak mentőt, hogy belerúgtak az asztal lábába vagy az ajtófélfába.

– A mentőszolgálat igyekszik mindenkin segíteni, de alapvetően sürgős, életet veszélyeztető eseteket lát el, tehát nem olyan problémákat, amelyek akár otthon önsegéllyel jól gyógyíthatók.

Hosszú ideje fennálló krónikus betegség szokásos tüneteivel sem biztos, hogy feltétlenül mentőre van szükség, hanem a háziorvossal, az orvosi ügyelettel vagy a szakorvossal érdemes konzultálni, például magas vérnyomás esetén, az egyeztetés mellett pedig a rendszeresen szedett vérnyomáscsökkentőkkel jó hatást lehet elérni. A mentő hívása elsősorban életveszély, jelentős fájdalom, vagy egyéb sürgősségi kórkép – például infarktusra, stroke-ra utaló tünetek – esetén javasolt – magyarázta.

Hangai József hangsúlyozta, a rosszindulatú, indokolatlan telefonálók olyanok elől foglalják a vonalat vagy a mentőegységet, akiknek valóban sürgős segítségre lenne szüksége, de a mentők akkor épp a nem létező beteget vagy balesetet keresik.

Kiemelte, extrém terhelés van most a mentőkön a koronavírus miatt, ezért most annak a néhány percnek is nagy jelentősége van, amit a kamuhívásokra fordítanak.

Egyébként pórul járhatnak a magukat poénosnak gondoló telefonálók, ugyanis a telefonszámuk és a GPS-koordináták alapján feljelentést tesz velük szemben az OMSZ a rendőrségnél, amelynek munkatársai eljárást indítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában