Kallai Árpád szerint arcátlan a követelés

2021.04.16. 16:50

Kettétörheti a kórházi beruházást a 136 milliós „darudíj”

Egy daru elhelyezése miatt 136 millió forint közterület-foglalási díjat kérne a vásárhelyi önkormányzat a kórháztól. Ez egytizede annak a pénznek, amiből két emeletet építenek a rendelőintézetre. A pluszköltség akár derékba is törheti a terveket, meghiúsíthatja a beruházást.

Kovács Erika

Az önkormányzat által kért közterület-használati díj annyi, mint a kórház egyéves gyógyszerkeretének összege. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A vásárhelyi kórházban építkezés elkezdődött. A rendelőintézetre 1,4 milliárd forintos európai uniós forrásból két új emeletet építenek a belgyógyászatnak és a gyermekgyógyászatnak. A vásárhelyi önkormányzat az építési költség egytizedét kérné el a daru Hunyadi utcai elhelyezéséért, közterület-használati díjként.

Az önkormányzat által kért közterület-használati díj annyi, mint a kórház egyéves gyógyszerkeretének összege. Fotó: Török János

A csütörtöki online véleményező közgyűlésen a fideszes képviselők kérték, hogy az önkormányzat engedje el ezt a költséget. Márki-Zay Péter azt mondta, „Tessék felsorolni, ki az az építész, közbeszerző cég, aki ingyen dolgozik ezen a projekten?… Ha ebben mindenki ingyen dolgozik, akkor a város is örömmel mond le erről az összegről. Addig, amíg azt látjuk, hogy bárki, aki részt vesz egy ilyen projektben, a saját zsebét tömni, addig nem.”

– Az országban példátlan az a helyzet, amivel most szembesültünk – válaszolta újságírói kérdésre pénteken egy más témában összehívott sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

– Egy világjárvány közepén küzdünk a betegek életéért, és ebben az időszakban a helyi közösség felelős gazdája azon töri a fejét, hogy hogyan tudja ellehetetleníteni a kórházat.

Ezt az összeget intézményünk nem tudja kigazdálkodni a kórházi költségvetésből. Ez a követelés arcátlan – mondta Kallai Árpád főigazgató.

– Nem a kórháztól veszi el ezt a pénzt az önkormányzat, hanem a vásárhelyi emberektől – hangsúlyozta. A csaknem 140 millió forint majdnem a teljes éves gyógyszerkerete a kórháznak. Normál működés esetén ennyibe kerül a vásárhelyi és kakasszéki intézmény betegeinek egyéves élelmezési költsége. A nagyjából 140 milliós közterület-foglalási díj kettétörheti a beruházást – hangsúlyozta a főigazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában