Aláírták a Hagymatikum szerződését

2021.04.16. 15:02

Makó jövője a következő száz évre biztosítva van – Fotók

Lázár János, mint a Hagymatikum bővítéséért felelős kormánybiztos valóban felgyorsította a régóta várt beruházást: alig néhány napja számoltunk be arról, hogy megszerezte hozzá a szükséges pénzt, és ma már a kivitelezői szerződést is aláírták a közbeszerzési eljárás nyertesével a városházán. Az eseményre ünnepélyes keretek között, a díszteremben került sor, jelezve: ez Makó jövőjét meghatározó pillanat.

Szabó Imre

Csoportkép az aláírás után. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Makovecz Imre remekművei méltán tették híressé Makót – mondta Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere az aláírási ceremónia köszöntőjeként. Értékelése szerint az elmúlt 25 év összefogásának, közös munkájának az eredménye az, hogy Lázár János parlamenti képviselő, kormánybiztos közbenjárására a kormány támogatásáról biztosította a legismertebb Makovecz-épület, a Hagymatikum bővítését.

– Ez a döntés megalapozza Makó jövőjét. A jövőnek a város nyertese lesz, és ez minden makói számára nyereség lesz. A turisztikai vonzerőre a negyedszázados Makovecz-örökség és a fürdő új, kiemelkedő minőségű szolgáltatásai jelentik a garanciát – jelentette ki.

Csoportkép az aláírás után. Fotó: Szabó Imre

Megvalósult, amiről álmodott

Az ünnepségre meghívást kapott Buzás Péter, Makó korábbi polgármestere is, akinek a polgármestersége idején választotta Makó jövőjéül a turizmust, és aki Makóra hozta a Hagymatikum megálmodóját, Makovecz Imrét.

Buzás felidézte, miként döntött úgy az akkori városvezetés a felkért szakértők javaslatára, hogy a helyi gyógyvízre és gyógyiszapra alapozva, az idegenforgalomra építik a város hosszú távú terveit, és hogy az új fürdő felépítésére – hogy az valóban különleges legyen – Makoveczet kérik fel. Addigra az organikus építészet zseniális mestere már tervezett néhány épületet Makónak.

Elmondta, jó érzés tölti el, amikor látja, hogy amit annak idején megálmodtak, az mostanra megvalósult, beindult a turizmus.

– Igaz, hogy most járvány van, de ez egyszer véget ér. Most kell felkészülni arra, hogy amikor ismét megjelennek a látogatók, akkor valami újdonsággal tudjuk fogadni őket – tette hozzá.

Száz év jövő

Lázár János honatya arra emlékeztetett, jó ötlet volt Makoveczet Makóra invitálni és ehhez megalapozott fejlesztési stratégiát építeni.

– Az egész magyar világra kihatással van az, hogy egy korszak legjobb építésze fantáziát látott az Alföldben – hangsúlyozta. Úgy vélte, a jelenlegi városvezetés részéről is komoly bátorság kellett ahhoz, hogy a nehéz idők ellenére az önkormányzat erejét jelentősen meghaladó fejlesztésbe fogjon, megduplázva a 10 milliárdos beruházással a fürdő kapacitását. A fürdő építésekor 5 szálláshely volt Makón, most 77 van, a bővítés után a fürdő ezt is megsokszorozza.

– A makóiak megszenvedték az elmúlt száz évet, szikár, edzett emberekké váltak, akik nem félnek a kihívásoktól.

Bár úgy tűnik, hogy ez a történet csak a Makovecz-örökségről és az idegenforgalomról szól, valójában arról, hogy a városnak biztosítva van az elkövetkező száz éve – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A beszédek után a kivitelezői szerződést Farkas Éva Erzsébet polgármester, valamint a közbeszerzési eljáráson nyertes Fehérép Kft. ügyvezető igazgatói, Sipos Tamás és Szabó Dusán írták alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában