járványvédelmi alapon választják ki a bérlőket

2021.04.19. 12:45

Mégis kiadják a Csengettyű közi lakásokat

Százforintos négyzetméter­áron és a rezsidíj megfizetése mellett, vis maiorra hivatkozva adja ki a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Csengettyű közi 33 üres lakást. Erről a legutóbbi véleményező online közgyűlésen döntöttek a képviselők.

Kovács Erika

Az önkormányzat vis maiorra hivatkozva benépesíti a 33 Csengettyű közi lakást. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– A vírushelyzet harmadik hullámában jelentősen megemelkedett a regisztrált betegek száma. A járvány egyre több áldozatot követel. Különösen nehéz helyzetben vannak azok a háztartások, ahol több generáció él egy ingatlanban együtt – mondta a múlt csütörtöki online véleményező közgyűlésen Tatár Zoltán jegyző, aki maga is nemrég esett át a koronavírus-fertőzésen.

Az önkormányzat vis maiorra hivatkozva benépesíti a 33 Csengettyű közi lakást.
Fotó: Kovács Erika

– Az elmúlt hetekben több család kereste meg az önkormányzatot, hogy segítséget kérjenek ideiglenes elhelyezésükkel kapcsolatban, mert az együtt élő több generáció potenciális veszélyt jelent, különösen az idősebbekre. Ezért az önkormányzat vis maior lakhatást biztosító koncepciót dolgozott ki – hangsúlyozta.

A jelentkező és kiválasztott családokat egyszerűsített eljárással juttatja a veszélyhelyzet idejére a Csengettyű közben bérlakáshoz az önkormányzat.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az online ülésen azt mondta, az önkormányzat erkölcsi kötelessége mindent megtenni a fertőzések minimalizálásáért.

– A Csengettyű közben 33 önkormányzati lakás áll üresen. A veszélyhelyzetre való tekintettel ezeket a lakásokat olyan vásárhelyi, főként kisgyermekes családoknak adjuk ki, akik idősebb generációval élnek együtt. A bérleti díj 100 forint/négyzetméter lesz, fizetni kell a rezsit, és valamennyi lakásrendeleti szabályt be kell tartaniuk – tette hozzá.

A polgármester kiemelte, ez a bérbeadás nem szociális, hanem járványvédelmi alapú.

A napirendhez nem szólt hozzá egy képviselő sem. Az előterjesztést 11 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

Fotó: Kovács Erika

A Csengettyű közi 33 üres lakásról lapunk március végén írt legutóbb. Akkor Márki-Zay Péter már többedszer állt elő a közösségi oldalán azzal a felhívással, hogy jelentkezzenek a több generációval együtt élő, kisgyermeket is nevelő családok, amelyek a veszélyhelyzetre való tekintettel különköltöznének a családjuk idősebb tagjaitól. Az önkormányzat kiutalná nekik a 33 lakást.

Ott úgy fogalmazott, feltétel az is, hogy a jelentkezőknek vállalniuk kell azt az esetleges, ahogy a polgármester nevezte, „kellemetlenséget”, hogy a járvány után az állam kiköltözteti őket a lakásból.

Egy korábbi cikkünkben azt is megírtuk, a Csengettyű közben élő lakástulajdonosok vegyesen fogadták az önkormányzat elképzelését, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel lakókat költöztetne az üres lakásokba.

Volt, aki azt mondta, neki mindegy, csak ne balhés, hanem rendes embereket költöztessen az önkormányzat a szomszédságukba. Más viszont úgy nyilatkozott, nem szeretné, ha Szabadság tér lenne a Csengettyű közből, mert a Szabadság téren vannak olyan önkormányzati lakásbérlők, akik rendkívül megnehezítik az együttélést az életmódjukkal, a viselkedésükkel. Egy Csengettyű közi lakos szerint pedig a 33 lakás ügyének politikai szaga van. „Olyan ez, mintha a polgármester pajzsként maga előtt tolná ezeket a lakásra vá­­gyó szegény családokat, és úgy indulna újabb csatába az állam ellen” – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában