segít a magyar kerékpároskub

2021.04.27. 18:30

Menned kell valahova? Inkább bringázz! De hogyan bringázz? – Videó

Biciklivel az ember szabad, nemcsak azért mert nincs kötve a tömegközlekedéshez vagy a forgalmi dugókoz, hanem mert érzi a körülötte lévő világot, a szagokat, illatokat, hangokat,  mindent. Nem utolsósorban gyors, olcsó és kényelmes is. Mivel egyre többen választják a biciklit – legyen az munka, sportolás vagy kikapcsolódás – a Magyar Kerékpárosklub három videóban hívja fel a figyelmet a problémamentes bicajozás praktikáira.

delmagyar.hu

20200713 Szeged Tilosban kerékpározók a Kárász utcán Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország DM

Fotó: Illusztráció: Kuklis István

Első szabály, hogy magabiztosan, felkészülten és körültekintően bicajozzunk!

Tévhit, hogy léteznek biciklisták. Ahogy autósok, buszosok és villamososok sem léteznek, mindenki ember, aki el szeretne jutni A pontból B-be a számára legmegfelelőbb közlekedési eszközzel – hangzik el a kerékpárosklub videójában, ami két hétköznapi emberen keresztül mutatja be a „kerékpárosok” és az „autósok” szemszögét.

Az egyik Eszter, aki minden nap bicajjal, irodai ruhában jut el belvárosi munkahelyére, a másik pedig Péter, aki az otthona, valamint a munkahelye közötti nagy táv miatt kénytelen autózni, de szabadidejében hegyi bicajozással tölti a napot.

A hideg idő sem jelenthet akadályt. Fokozatosan hozzá lehet szokni a télen való bicajozáshoz is. Illusztráció: Karnok Csaba

Mindjárt az elején több tévhittel is le kell számolni, ami a bringázás alapjaihoz kapcsolódik:

  • a bringázáshoz bringás cuccokra van szükség
  • a kerékpár sporteszköz
  • a kerékpározás veszélyes
  • Hogy miért? A videó első részéből kiderült.

    Arról is szó esik, hogy mire kell figyelni az utakon. A páros felszerelések az elsődlegesek a biztonság szempontjából. Tehát mindenképpen kell, hogy legyen

  • kettő lámpa (előre fehér, hátul piros)
  • kettő prizma (előre fehér, hátul piros)
  • kettő borostyánszínű küllőprizma
  • kettő működő fék
  • egy csengő
  • A felszereléseken kívül az is fontos, hogy biciklizés közben kiszámíthatóak és magabiztosak legyünk. Legalább félméternyire tekerjünk a patkától, egy ajtónyitásnyira a parkoló autóktól, próbáljunk a külső keréknyomban maradni, de ha szükséges az egész sávot is elfoglalhatjuk.

    A legfontosabb, hogy ne csináljunk hirtelen manővereket, adjunk jól látható jelzéseket, adjuk meg az elsőbbséget és vegyük fel a szemkontaktust a volán mögött ülőkkel.

    Autósként mindenféleképp indexeljünk, ha kerékpárost kerülünk, és ennél a manővernél tartsuk meg a minimum 1,5 méteres távolságot.

    Azt sem kell elfelejteni, hogy a járdán való biciklizés hamis biztonságérzetet adhat, és így lassabb is a haladás.

    Az egyik legidegesítőbb élethelyzet egy autós számára: a zebrán átkerekező bicajos. Illusztráció: Karnok Csaba

    És, hogy mi a helyzet a zebrákkal?

    Ugyan expliciten nincs leírva a KRESZ-ben, hogy nem hajthatunk át a zebrán, de kerékpáron érkezve nincs elsőbbségünk. Erről többet a második részben tudhatunk meg.

     

    Mindennapos élethelyzetek a biciklin. Mire figyeljünk leginkább?

    Sokan tartanak attól, hogy ha hosszabb ideig, forgalmas helyen kinn hagyják a kerékpárjukat (például egy buszállomáson), akkor azt ellopják. Illusztráció: Frank Yvette

     

    Ugye számos problémánk adódhat ebből, ezért ehhez a legfontosabb a megelőzés, vagyis, hogy biciklinket egy edzett acél U-lakattal vagy lánccal rögzítsük a vázánál és a kerekénél. Gyakori, hogy valaki gyerekkel közlekedik, ami nem kis kihívást jelent néha. Ehhez és a bevásárláshoz is praktikus tanácsokat ad a kerékpárosklub.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában