Negyven odúval segítik a madarakat

2021.04.09. 17:00

Rakják a fészket a Bedő madarai

Már hordja az állatszőrt a széncinege abba az odúba, amit a Bedő erdészeti szakközépiskola parkjában az egyik fenyőre akasztott fel Andrési Pál. Az iskola tanerdejében 40 odú található. Az időjárás miatt idén késik a költés.

Arany T. János

Andrési Pál, a Bedő pedagógusa az egyik fenyőfán lévő odút mutatja, amelyben már elkezdett fészket rakni egy-egy széncinege. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Hosszú, kampós végű bottal akasztotta le az udvaron álló fenyőfáról az odút Andrési Pál, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusa, hogy megállapítsuk, már elkezdett benne fészket rakni egy széncinege.

A madarat nem zavarta az ügyködésünk, a közelből ide hallatszott a hangja. Az ősszel megtisztított odúba mohát, állatszőrt hordott a madár.

– Nem kevés munka ez – ismerte el a cinege munkáját a pedagógus.

Kevés az odvas fa

– Egyre kevesebb az idős, odvas fa, ezért teszünk ki odúkat az odúlakó madarak számára, amelyek így nem találnának költőhelyet. Környékünkön sok a fenyő, az erdők 70 százaléka fenyőerdő, és abba nem készítenek odút a madarak, mert gyantát bocsátanak ki, és röpképtelenek lennének. Ezért segítünk nekik odúkkal. Leg­gyakoribb odúlakó madaraink a cinegék, elsősorban a széncinege, kékcinege és számos más madárfaj – magyarázta Andrési Pál, a Bedő pedagógusa.

Andrési Pál, a Bedő pedagógusa az egyik fenyőfán lévő odút mutatja, amelyben már elkezdett fészket rakni egy-egy széncinege.
Fotó: Török János

Százéves hagyomány

Az írásos dokumentumok alapján már 1910 előtt helyeztek ki madárodúkat a környező erdők fáira az ásotthalmi Bedő diákjai és tanárai.

A hagyományt Andrési Pál folytatta, aki 2001-ben kezdte újra a diákokkal, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjától odúkat kaptak.

Olyan is van, amit a diákok készítettek, olyan is, amit a madártani egyesülettől kaptak.

A legutóbbiakat az iskola barkácsszakkörén készítették. Az odúkat térkép jelzi, kampósbottal emelik le, kicsavarozzák a tetejét tartó csavart, és megnézik, mi van benne. Az iskolának 40 darabos odútelepe van három helyen, részben a parkban és két helyen a tanulmányi erdőben.

Minden csúszik

– Arra is oda kell figyelni, hogy ezeknek a madaraknak van egy területük, ahonnan a táplálékot összehordják, ahol táplálkoznak, ezért nagyobb távolságra kell elhelyezni az odúkat, különben csak az egyikbe fognak beköltözni. Ezeket ellenőrizzük majd ké­­sőbb, április végén, amikor fiókák vannak benne.

Már zajlik a költés, de sok esetben még éppen csak fészekkezdemény van bennük, mert az időjárás miatt minden csúszik. Érdekes a finomhangolás a természetben. Angliában a karvalyok a kékcinege-fiókákkal táplálják fiókáikat jelentős részben, ezért úgy időzítik a költésüket, hogy addigra a cinegefiókák már kirepüljenek. Ez nálunk is így működik: a cinegék a lombevő hernyók jelenlétéhez időzítenek, de a hideg idő most mindent visszavet, kivár a természet – magyarázta Andrési Pál, amíg visszaakasztotta a cinege fészkét a fenyő ágára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában