Fokozott ellenőrzés

2021.05.12. 12:08

A gyalogosokat is megbüntetik

Balesetmegelőzési akciót indított az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága kedden Zebra terv néven, amelynek so­­rán május 11. és 13. között a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplőire, a gyalogosokra ügyelnek fokozottan a rendőrök.

K. A. R.

Szeged – 2021.05.11. Gyalogosok a zebrán, gyalogátkelőn. Képen: Kossuth Lajos sgt. villamosmegálló. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellen­őrzésére, ezt pedig testkamerával és civil járművekkel is el­­lenőrzik az egyenruhások. Így Csongrád-Csanád megyében is kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők a gyalogos-átkelőhelyek környékén.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint a rendőrök a baleseti adatok értékelései és elemzései alapján a városi rendőrkapitányságok területén található, közlekedésbiztonsági szempontból leginkább veszélyeztetett kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél végeznek demonstratív jellegű ellenőrzést.

A gyalogosok által elkövetett jogsértés miatt a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat vagy helyszíni bírságot szabhat ki és feljelentést tehet, míg a tilos jelzésen áthaladó járművezető ötvenezer forint közigazgatási bírságra számíthat.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a közutakon, kö­­zülük 150 ember életét veszti a balesetben. A gyalogosok ál­­tal okozott baleseteken belül vezető helyen áll a hirtelen lelépés az úttestre, míg a második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás. Az autóvezetők felelőssé­­ge, hogy kellő óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában