a magyar hősök emléknapja

2021.05.28. 18:30

A háborúk áldozataira emlékeztek Szentesen és Csongrádon – Fotók

Szentesen délelőtt, Csongrádon délután emlékeztek meg koszorúzással és gyertyagyújtással az első és második világháborúban elesett katonákra és civilekre. A katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésen a politikai pártok képviselői mellett a civil szervezetek tagjai is részt vettek.

M. A.

Megemlékezés a Magyar Hõsök Emléknapján Szentesen. Fotó: Majzik Attila

Azon magyar katonák és civilek emléke előtt tisztelegtek a Magyar Hősök Emlékünnepén, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Az első világháborúban elesett szentesi hősök emlékének megörökítéséről 1926-ban gondoskodtak egy emlékmű felállításával. Az Erzsébet téri parkban felállított szobor magas talapzaton álló, több alakos alkotás. A talapzat alsó részén az első világháborúban eltűnt, elesett, fogságban szerzett betegségben meghalt szentesi katonák nevei olvashatók.

Az Erzsébet téri emlékmű megkoszorúzása után az emlékezők Széchenyi-liget bejáratához vonultak. Az ott álló „II. világháború áldozatainak emlékműve” címet viselő alkotás a csongrádi szobrászmester, Máté István alkotása. A gránit talapzaton a mintegy 700 szentesi elhunyt neve olvasható, míg felette az északi oldalon fegyvertelen katonák állnak, déli oldalán tömegsírfigurák láthatók. Az emlékezésen részt vett és mécsest helyezett el Csíky László, Szentes város díszpolgára is.

Csongrádon először az I. világháborús emlékműnél tisztelegtek. Somogyi Sándor szobrászművész alkotását 1923 szeptemberében avatták fel a Szentháromság téri parkban, a szobor leírását a korabeli újság így közölte:

„A szobor főalakja az ülő Hungária, fején a magyar koronával, amint az égre tekintve a mindenható segítségét kéri a sebesült harcosra”.

Ezt követően a II. világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés: Lantos Györgyi, Máté István és Tóth Béla szobrászművészek alkotása a Dózsa György téri parkban egy borostyánnal benőtt kőfal előtt áll. A kapu nyíló szárnyain 987 csongrádi áldozatának neve olvasható, a nevek fölött két bronzangyal tartja a lélekharangot, a kapuszárnyak körül, a kapubélletekben pedig a háború történetét felidéző domborművek láthatók. Felirata egy Radnóti Miklós idézet: „A nagy szabadság angyala őrzi nagy álmunk az éjben”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában