az utódok kötelessége

2021.05.30. 17:23

A hősökre emlékeztek Szatymazon – Fotók

Ünnepi szentmisével és koszorúzással emlékeztek meg Szatymazon vasárnap azokról a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Suki Zoltán

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Szatymazon vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.

A település polgármestere emlékeztetett, hogy még javában zajlott az I. világháború, amikor törvénybe iktatták a csatatereken elesettekről való megemlékezést. Aztán, a rendszerváltás után, 2001-ben a törvényt kibővítették, és onnantól már mindazokra vonatkozik, akik vérüket áldozták, vagy életüket áldozták Magyarországért.

Barna Károly hozzátette, hogy Szatymazon sincs olyan család, amelyik ha visszatekint az elődeire, ne lenne érintett akár a két világégés, akár az 56-os forradalom kapcsán.

Az utódoknak pedig kötelező a megemlékezés

– fogalmazott a polgármester.

Barna Károly beszéde után rövid műsorok következtek. Bartók Miklós Dániel népdalénekes és Barna Károlyné, valamint Karácsonyi-Tóth Zsuzsanna és a Szatymazi Színkör előadása után megkoszorúzták a templomkertben lévő emlékműveket.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett első világháborús katonára emlékeztető hősök emlékköve, melyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén a Millenniumi emlékmű előtt.

Az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában