A felvillanó fény jelzi a gyalogos közeledtét

2021.05.11. 10:30

A Tóalj utcán is lesz okos zebra

Újabb okos zebra készül Hódmezővásárhelyen a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával. A pályázat eredményéről a napokban kapott értesítést az önkormányzat. Az új okos zebrát a Lidl áruháznál, a Hódtó és a Liszt Ferenc utca kereszteződésénél alakítják ki.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Tavaly augusztusban a Tóalj és a Szentkirályi utca kereszteződésében létesítették Vásárhelyen az első intelligens zebrát, ami összesen 2 millió 794 ezer forintba került. Ennek felét a Generali alapítványa biztosította, a másik felét a helyi önkormányzatnak kellett önrészként vállalnia.

Azért erre a gyalogos-átkelőhelyre esett akkor a város választása, mert a környékben több oktatási intézmény is található, ahová csaknem 2000 gyermek jár. Az okossá alakított zebrán a forgalomszámlálási adatok szerint napi 6330 jármű halad át, ebből 304 teherautó és 246 autóbusz. A vásárhelyi intelligens zebrának kamera jelzi, hogy gyalogos közelít az átkelőhöz, és abban a pillanatban felvillannak a csíkok mellé beépített, erős fényű LED-lámpák.

A Tóalj–Liszt utcák kereszteződésénél lévő gyalogos-átkelőhely is nagy forgalmat bonyolít le. Az ottani forgalomszámlálási adatok ugyan nem ismertek, de a környékben található bevásárlóközpontok, illetve a lakótelepek miatt erre is nagy számú jármű halad el.

Közlekedőket kérdeztünk a Szentkirályi utcánál, mennyire hatékony az okos zebra. – Gyakran járunk erre a fiammal. Mindig is azt tanítottam neki, hogy ne az lebegjen a szeme előtt, hogy neki van elsőbbsége a zebrán, hanem az, hogy ne üssék el. Vagyis mi akkor megyünk át a gyalogátkelőn, ha nem jön semmi, vagy már megálltak az autók. Ebből a szempontból nekünk mindegy, hogy okos-e a zebra – mondta Hári Erika.

Az ugyancsak gyalogosan közlekedő Perjés János szerint talán egy kicsit jobban odafigyelnek az autósok a felvillanó fényre.

– Nem egyszer volt már, hogy az egyik autós az én oldalamon átengedett, de a másik oldalról jövő átsuhant előttem, mintha ott sem lennék. A legjobb az lenne, ha nem kellenének intelligens zebrák, mert helyettük minden sofőrnek annak kellene lennie – mondta az idősebb férfi.

Címkék#okoszebra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában