mi lesz a sorsa?

2021.05.18. 15:05

Eladják vagy felújítják a pusztaszeri malmot

Pusztaszeren, a központban áll egy háromszintes, eredetileg malomnak épült, most kissé elhanyagolt ingatlan. Úgy tűnik, nincs gazdája. A tulajdonosok el szeretnék adni, eddig nem sikerült, az eddigi egyetlen személy szerette volna megvásárolni, de ő elhunyt, pedig már a foglalót is kifizette. Továbbra is hirdetik, például Svájcban és Németországban is, de ha idén sem tudnak túladni rajta, állagmegóvás, felújítás vár az épületre.

Imre Péter

A tulajdonosok eladják vagy felújítják a faluközpontban álló épületet. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Tavaly februárban vettem át a Kisteleki járást, azóta tudósítok az ottani eseményekről. Minden településen sétáltam egyet, mikor Pusztaszert „fedeztem fel” magamnak, néztem, miről és kiről lehetne írni – még senkit sem ismertem a községben –, a rendezettség, a tisztaság, a takaros porták mellett feltűnt a központban álló, kissé elhanyagoltnak és gazdátlannak tűnő épület.

Malomnak épült

Máté Gábor polgármester el­mondta: malomnak épült, ezt a funkciót azonban soha nem látta el, jelenleg magántulaj­donban van, Tóth Mihály, Pusztaszer egyik ismert és megbecsült vállalkozója vette meg, majd lányainak, Mariann-nak és Renátának adta tovább. Most ők birtokolják, és már jó ideje nem hasznosítják semmire.

A tulajdonosok eladják vagy felújítják a faluközpontban álló épületet.
Fotó: Török János

Csaknem 80 éves

– A második világháború idején, az 1940-es évek elején épült malomnak, amit dízelmotor hajtott volna. A világégés miatt félbemaradtak a munkálatok, és 1945 után államosították a létesítményt – kezdte az épület históriáját a polgármester. Azzal folytatta: a helyi termelőszövetkezet tulajdonába került, malomként ők sem használták – nem is tudták volna –, termény- és magraktárat létesítettek benne.

– A rendszerváltást követően szóba került, hogy az önkormányzat megveszi az államtól, és tornatermet alakít ki benne.

Megvette, de tornacsarnok nem lett belőle, mert arra alkalmatlan volt. Elképzelésük sem volt akkoriban, mihez kezdjenek vele, ezért eladták Tóth Mihálynak, aki úgy tudom, raktárként hasznosította – közölte Máté Gábor. Majd Tóth Mihály és lányai megállapodtak egy vállalkozóval, aki különleges papírokat (például: merítettet, 2017-ben beszámoltunk az érdekes tevékenységről) előállító manufaktúrájának telephelyeként üzemeltette, de nem kötött be semmit, se vizet, se áramot a nagyszerű, komplett faszerkezettel készült, háromszintes malomba – mindenki így hívja.

Násztor József készítette például a Boszorkányvadászat című 2011-es fantasy-kalandfilm per­­gamenjeit és könyveit. Ő előszerződést kötött Tóthékkal, kifizette a foglalót is, de a végleges vétel előtt meghalt, súlyos betegségben.

A faluvezető még megjegyezte: a pusztaszeri Szanka Jó­­zsef gyűjteményére alapozva első és második világháborús múzeumot alakíthatnának ki benne, de a megvételére, a felújításra és a fenntartásra sem futná költségvetésükből.

Legszívesebben eladnák

Megkerestük Tóth Mihályt is, aki lányainak, Mariann-nak és Renátának adta tovább a malomnak készült épületet.

– A vevő, akivel már meg is állapodtunk, elhunyt. Az a tervünk erre az évre, hogy eladjuk – Mariann Svájcban él és dolgozik, ott és Németországban is hirdeti –, de ha nem sikerül, mindenképpen elvégzünk rajta egy állagmegóvó felújítást – közölte érdeklődésünkre Tóth Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában