Diákok és a helyi nyugdíjasklubok tagjai próbálhatták ki elsőként a turisztikai újdonságot

2021.05.08. 16:43

Elstartolt a városnéző kisvonat

Évekig próbálta az önkormányzat valahogy megszervezni, hogy Makón is legyen városnéző kisvonat. Most végre sikerült, az üzemeltető ráadásul helybeli vállalkozó. Tegnap reggel indult el először, akik kipróbálták, lelkesen beszéltek az új attrakcióról.

Szabó Imre

A makóihoz hasonló kisvonat Csongrád-Csanád megyében csak Szegeden közlekedik. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Nagyon jó ötletnek tartom – mondta az első útjára pénte­ken indult makói városnéző kisvonatról az első utasok egyike, Szekeres Mihályné, a MENYUKE nevű idősklub vezetője. Az újdonságot reggel elsőként a Pápay-iskola diákjai, illetve a helyi nyugdíjasklubok tagjai próbálhatták ki.

Nem csak turistáknak

– Amikor a csoportunkkal valahol kirándultunk, és láttunk hasonlót, mindig felültünk rá, hiszen mi már nehezen mozgunk, így viszont mindent be tudunk járni. Nyilván a tu­­ristákat célozták vele meg, de még a makóiak számára is érdekes lehet. Valamennyien jól éreztük magunkat annak ellenére is, hogy már nagyon jól ismerjük a várost – tette hozzá Szekeres Mihályné.

Különleges jármű

A kisvonatnak megállóhelyet a Koronánál az önkormányzatot biztosított, üzemeltetője pedig egy helybeli vállalkozó, Kiss Attila. Azt mondta, természetesen bízik abban, hogy a vállalkozás nyereséges lesz, de a fő szempontja nem ez volt, hanem az, hogy nézetei szerint Makónak szüksége van egy ilyen turisztikai attrakcióra. A nem mindennapi járművet egyébként Tatán gyártották. A cég, amelyiktől megrendelték, elsősorban nyugati exportra termel, a makói jármű típusá­ból Magyarországon alig néhány darab közlekedik.

Menet közben rögzített szöveget hallhatnak a kisvonat utasai a város történetéről, épített örökségéről. Fotó: Szabó Imre

Körút idegenvezetéssel

Mint megtudtuk, a városnéző kisvonat két utánfutóval közlekedik, összesen 56 személy ülhet fel rá. Óránkénti 25 kilométeres sebességgel halad. Utasait körbeviszi a belvárosban a nevezetes épületek mellett elhaladva, majd kimegy a Maros-partra, a lombkoronasétányhoz és a strandhoz is, ahol egy kis pihenőt is tart.

Menet közben rögzített szöveget hallhatnak a kisvonat utasai a város történetéről, épített örökségéről, igazodva ahhoz, ahol éppen jár a vonat. Nagyjából óránként indul, egyelőre csupán péntektől vasárnapig, a nyári szünettől azonban mindennap közlekedni fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában