Mindszent

2021.05.17. 14:00

Felkerült a helyére az üvegmozaik címer

Felkerült Mindszent üvegmozaikokból készített címere a Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár külső homlokzatára. A város iránti tiszteletből és szeretetből ajánlotta fel a hajdan Dél-Afrikában élő Pálinkó Bálint és felesége, Szabó Ágnes keramikus.

T. Sz.

A mozaik felhelyezése érzékeny munka, optimális külső hőmérséklet kell hozzá. Fotó: Tábori Szilvia

Szombaton mindketten végigkövették a majdnem egynapos nehéz munkát: Póth Roland helyi burkolómester ragasztotta fel a Dunaharasztiból hozott, jelölt és számozott darabokra bontott alkotást. Mint azt munka közben lapunknak elmondta, a rendhagyó feladat izgalmas kihívás, ezért is ajánlotta fel önkéntes segítségét. Úgy érezte, a címer elhelyezése fontos a település életében, ezzel kicsit ő is beírta magát a történelmébe. Az előkészített felületen délelőtt tíztől egészen este hatig dolgoztak.

A mozaik felhelyezése érzékeny munka, optimális külső hőmérséklet kell hozzá.
Fotó: Tábori Szilvia

Szabó Ágnes a még földre kiterített, három és fél négyzetméteres alkotásról elmondta, hogy két hónapig készítette aprólékos munkával, hálóra ragasztotta az üvegmozaik darabjait. Az alap méretarányos tervét férje rajzolt meg, az alapján haladt előre.

A mozaik érzékeny munka, a felhelyezéshez optimális külső hőmérséklet kell. Bár a címer egyértelmű motívum, mégis mélyebb érzéseket keltett benne, mint bármely más műve. Különösen azért, mert belevitte alkotói szabadságát. A Tisza hullámait idéző szürke és kék részeken néhol elforgatta a mozaikdarabokat, így a folyó ábrázolása még mozgalmasabb, erőteljesebb lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában