Emlékérmet hozott iskolájának

2021.05.08. 12:57

Kiss Dávid számára A hosszas kitartás és a gyakorlás meghozta a gyümölcsét

Ha versekről van szó, akkor Kiss Dávid legszívesebben Petőfi-műveket olvas, de az utóbbi időben ráérzett Radnóti Miklós világára is. A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum tanulója az olvasott művek tolmácsolásában is otthonosan mozog: a napokban Kazinczy-emlékérmet kapott.

Tóth A. Péter

Kiss Dávid több éve tudatosan készült a versenyre. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Úgy gondolom, hogy egy felkészülés során a legfontosabb, hogy a gyakorolt szöveget megértse a versenyző, és érezze, hogy az író mit akart átadni a szövegen keresztül. Azt is figyeli a zsűri, hogy mennyire értette meg az adott szöveget az előadó, és mennyire tudja azt hitelesen visszaadni – mondta lapunknak Kiss Dávid a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum tanulója.

Idén is megrendezték középiskolások számára a Szép magyar beszéd versenyt, amelyet Péchy Blanka színművésznőnek az 1960-ban létrehozott alapítványa indított el.

A Kazinczyról elnevezett verseny az eltelt öt évtized során országos mozgalommá vált, 2021-ben több szegedi fiatal is szépen szerepelt a rangos megmérettetésen.

Kiss Dávid több éve tudatosan készült a versenyre.
Fotó: Kuklis István

Gyönyörűen olvasott

– Ebben a tanévben két végzős osztályban is tanítottam magyar nyelvet és irodalmat. A Péchy Blanka-versenyen második helyezést ért el az egyik osztálytárs. Ilyen diákkörnyezetben Kiss Dávid az Adán megrendezett Szarvas Gábor Nyelvművelő versenyről különdíjat hozott el, eljutott már a Széphalomban rendezett országos Édes anyanyelvünk versenyre is, s ott a második legjobb írásbelit írta. A megyei Kazinczy-versenyeken volt már harmadik helyezett, de az idén jutott be az országos fordulóba, s most lett érmes. Bársonyos, meleg hangja, precíz, pontos gyakorlása, értő és értető olvasása most hozta ezt az eredményt, amely szép zárása a déris éveknek. Dávid megérdemelten lett Kazinczy-érmes

– fogalmazott Gergelyné Bodó Mária, Dávid felkészítő tanára.

Nehéz szöveg volt

A döntő rendszerint egy írásbeli, hangsúlyjelölő részből áll, ez idén elmaradt, utána jön a szabadon választott szöveg felolvasása, amit már előre be kellett küldeni, az utolsó szóbeli feladat pedig egy kötelező, a szervezők által kiadott szöveg tolmácsolása, helyes felolvasása volt.

– Számomra nehezebb a szabadon választott szöveg volt, egy hosszú mondatokból álló szöveget kaptam a tanárnőtől. Többször fel kellett venni, míg úgy éreztük, megfelelő a beadásra. A kötelező szöveg – amire csupán egy órám volt beküldeni – könnyebb volt, mivel egy könnyen feldolgozható, megérthető írás volt – fogalmazott Kiss Dávid, akit a zsűribizottság értékelése alapján Kazinczy-emlékéremmel ju­talmaztak.

– Nagyon izgatottan vártam az eredményhirdetést, emlékszem, amikor megláttam a képernyőn a nevemet, alig akartam elhinni, de előtte nagyon bizakodtam benne, hogy sikerül, és hála istennek, tényleg sikerült – emlékezett vissza.

Kommunikációs területen dolgozna

– Eleinte műszaki pályára készültem, azt gondoltam, mér­­nök leszek, de a középiskolai éveim során rájöttem, hogy ez nem az én területem. Időközben elkezdett érdekelni a közélet és a politika, ezért úgy döntöttem, hogy egy éles kanyarral váltok: beadtam a jelentkezésemet az SZTE ÁJTK politikatudományok szakára. Szeretném, ha később szóvivő lehetnék, vagy olyan munkám lenne, amiben a kommunikáció egy fő tényező. A beszédkészségemre építve képzelem el a jövőm – tette hozzá a díjazott annak kapcsán, hogyan képzeli el a jövőjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában