Csongrád-Csanád megye

2021.05.19. 16:31

Megszűnik az online csomagok áfamentessége

Munkatársunktól

– Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lé­­nyeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Unión kívülről érkező, huszonkét eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik – írta közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az ok, hogy a vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelentős bevételkiesést okozott a tagállamoknak.

Az áruk behozatala százöt­ven euróig – az alkohol, a parfüm és a dohánytermékek kivételével – továbbra is vámmentes, de az Európai Unióba érkező minden küldeményre vámáru-nyilatkozatot kell be­nyújtani. Könnyítés viszont az, hogy a jövőben ezeken a nyilatkozatokon kevesebb adatot kell majd megadni.

Az ilyen csomagoknál ez­­után két új lehetőség kínálkozik az áfafizetésre. Az egyik, hogy az Unión kívüli eladók regisztrálhatnak az úgynevezett Import One Stop Shop rendszerbe – ekkor a vevők vásárláskor megfizetik a termék áfáját.

A másik lehetőség, hogy a szállítmányozók a „Különös szabályozás” – Special Arrangement – alkalmazásával egyszerűsíthetik az áfafizetést, ha ennek használatát előzetesen bejelentik. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a vámeljárás ugyanabban a tagállamban van, ahol a küldemény címzettje is – ilyenkor az áfát a küldemény kézbesítésekor a szállítmányozó szedi be a csomag címzettjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában