Biztonság

2021.05.24. 11:22

Megújul a gumiabroncsok energiacímkéje

A zöld minősítésű abroncsok gördülési ellenállása kisebb, ezért azoknak a járműveknek a mozgatása, amelyek ezeket az abroncsokat használják, kevesebb energiát igényel, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást jelent.

Munkatársunktól

A szervizekben még régi címkések az abroncsok. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Május 1-jétől megújulnak a gumiabroncsok energiacímkéi – hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal lapunknak is megküldött közleményében. A 2021. május 1-jétől életbe lépő EU-rendelet szerint a személy­autók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak energiacímkéi egységes besorolást adnak az abroncsok műszaki jellemzőiről, többek között a gördülési ellenállásról, a nedves felületeken történő fékezésről és a külső zaj nagyságáról.

A címkék segítségével a vásárlók az abroncsok energia­hatékonysági besorolását is megismerhetik, a skála a zöld színnel jelzett leghatékonyabb A-tól a piros E-ig, a legkevésbé hatékonyig terjed. A zöld minősítésű gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, ezért azoknak a járműveknek a moz­­gatása, amelyek ezeket az abroncsokat használják, kevesebb energiát igényel, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást jelent.

A címke az abroncsok vizes tapadásáról is információt nyújt, a rövidebb fékutat az A, a leghosszabbat az E betű jelöli, minél sötétebb a kék színű a nyíl, annál rövidebb a fékút, azaz biztonságosabb a gumi.

Az új címkék az abroncsok terhelhetősége és sebességkategóriája mellett hó- és jégtapadási információkat is tartalmaznak, a jobb felső sa­­rokban elhelyezett QR-kód le­­olvasásával pedig az Európai Bizottság energiacímkéket részletező adatbázisában böngészhetünk.

A hivatal felidézi, hogy 2021. március 1. óta a fogyasztók a leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások termékismertetőiben már új energiacímkékkel találkozhatnak.

Az ezeken található információk a tájékozódást és tudatos döntést segítik, hiszen az ár mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energiafelhasználási tu­­lajdonságokkal rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában