Félévi munka van benne

2021.05.29. 15:15

Megújult a kövegyi csordakút – Fotók

Befejeződött annak a gémeskútnak a felújítása, amely a Kövegyet Csanádpalotával összekötő kerékpárút mellett, a megye legkisebb falujának közelében található. Az arra járó kerekezők, futók gyorsan megkedvelték – sokan kifejezetten emiatt vállalják az oda vezető utat.

Szabó Imre

A gémeskút turisztikai attrakció lett a civil összefogással megvalósult felújítás után. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Főleg a délutáni órákban és a hétvégén vannak ott sokan. Fényképezkednek is a kúthoz támaszkodva – osztotta meg velünk az első egy-két hét ta­pasztalatait Galgóczkiné Kro­­bák Mária, Kövegy polgármes­tere a falu határában álló fel­­újított gémeskútról.

Mint korábban megírtuk, a rossz állapotú kút a vályúval együtt néhány emberöltővel korábban még rendeltetésének megfelelően működött: mint az alföldi pusztákon szinte mindenütt, itt is kizárólag ilyenekből jutottak vízhez az emberek, illetve a legelő jószágok. Ma már ritkaságszámba megy, ha valahol találni ilyet, az meg különösen, ha felújított állapotban. A polgármester azt mondta, az ő gyerekkorában még működött. Az út mentén közlekedők ugyan látták, de az utóbbi időben úgy tűnt, hamarosan teljesen tönkremegy.

1930-ban készült

Az, hogy mégsem így történt, egy ismert palotai vállalkozónak, Vetró Józsefnek köszönhető, akit Makón élő fia, Tamás kért meg, hogy próbálják meg valahogy rendbe hozni.

A gémeskutat és a vályút, vagy ahogy a környékbeliek hívják, a csordakutat egyébként a rajta fellelt véset tanúsága szerint 1930-ban Galgóczki Pál palotai mester készítette.

A terület, ahol van, magántulajdonban áll, ezért először is engedélyt kellett kérniük, hogy a tavaly őszi be­takarítási szezont követően egyáltalán munkához láthassanak. Összefogtak más civilekkel, volt, aki pénzt adott, mások a munkájukat, de a két érintett önkormányzat és a palotai helytörténeti egyesület is segített.

Hangulatos lett

– Nem tudom, pontosan mennyi munka van benne, de mire kész lettünk, bő fél évig tartott – mondta Vetró József.

Amint a helyszínen meggyőződtünk róla, a kúthoz épült egy téglákból kirakott kis út, ami elé kaput is állítottak. Felújították magát a kutat és a vályút, padokat, kerékpártárolót és szemétgyűjtőt helyeztek ki, valamit egy ismertető táblát a kút történetéről és a felújításról.

Egy kis tereprendezés, zöldítés talán még ráférne a területre, de így is nagyon hangulatos.

– Ötven köbméter földet hord­­tam ide, hogy feltöltsem, és még fogok is legalább ennyit – mondta Vetró József. A férfi büszke arra, amit közösen összehoztak.

– A munkálatok közben is formálódott, mi milyen legyen. Végül pont olyan lett, amilyennek eredetileg elképzeltem – tette hozzá.

Új ötlete is van

A gémeskút körüli munkálatok ugyan befejeződtek, és a turisták birtokukba is vették, az ünnepélyes avatás azonban később lesz. Vetró József korábban Csanádpalotán egy ma már szakmai védelem alatt álló kerekes kutat is felújított. Most, hogy kész lett a gémeskút, már a következő munkán gondolkozik. Azt azonban nem árulta el, miről van szó.

– Egyelőre legyen meglepetés! – mondta, amikor faggattuk volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában