Nincs előírva a mennyiség

2021.05.05. 15:00

Miért lett kevesebb a kuka a nagykörúton kívül?

A nagykörúton kívül ritkulnak a kukák – ezt állapítottuk meg, és erre panaszkodott olvasónk is. Ahol nagy a gyalogosforgalom, oda telepítik a köztéri szemeteseket, tudtuk meg a környezetgazdálkodás vezetőjétől.

Farkas Judit

Szeged – 2021.05.04. Kevés a kuka a Nagykörúton kívüli városrészen. Képen: A Kálvária sugárúton a megállókban vannak hulladékgyűjtők. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Tavaly februárban két cikkben is foglalkoztunk a köztéri szemetesekkel a szegedi belvárosban. Most olvasónk arra panaszkodott: a nagykörúton kívül, a Pulz, a Bakay és a Csemegi utca környékéről hiányolják a kukákat.

A városban járva mi is azt tapasztaltuk, hogy a nagykörúton belül viszonylag sűrűn találni, azon kívül keveset láttunk. Arra nincs előírás, mennyi szemetest kell elhelyezni közterületen – tudtuk meg korábban Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetőjétől. Szegeden összesen 2200 ilyen edény van, a hulladék begyűjtése belőlük 4 napig tart.

– Ahol komoly gyalogosforgalom van, ott képződik több szemét, és ezek a belvárosi részek. Minél kijjebb megyünk a városban, annál kevesebb a gyalogos

– mondta el most Makrai László. Azt tapasztalják, leginkább a kutyások szokták kérni, tegyenek ki több kukát.

Nejlonzacskót visz a szél – ez is jelzi, nemcsak kukákra, szemléletváltásra is szükség van. Fotó: Karnok Csaba

Az önkormányzati képviselők is kérhetnek egy-egy körzetbe pluszszemeteseket, ennek költségeit a képviselői alapjukból finanszírozzák. A családi és társasházas lakóutcákban azért nem telepítenek szemeteseket – ide tartozik a fent említett három utca is –, mert nem képződik annyi hulladék, amennyiért érdemes lenne.

A lakótelepi övezetekben, ahol lényegesen több ember él egy-egy háztömbben, a panelfelújítási program részeként helyeztek ki több köztéri kukát. Körülbelül ötvenméterenként találni, Tarjánban van olyan rész, ahol minden lépcsőháznál.

A szeméttároló kiszerelésének és fenntartásának egyaránt költségei vannak. Hetente üríteni kellene, ehhez kell személyzet, megfelelő jármű, ami környezetszennyező üzemanyagot használ. A nejlonokat rendszeresen kilopják a kukákból, azokat is pótolni kell.

A körutakon, sugárutakon a nagykörúton kí­­vül is helyeznek el gyűjtőedényeket, általában a sarkokon. Vannak továbbá szemetesek a megállókban és egyes üzletek előtt is. Jogszabály írja elő, hogy minden üzletnél kellene lennie szemetesnek, ami befogadja az ott keletkezett hulladékot. Ennek, mint megtudtuk, sokan nem tesznek eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában