A hónap utolsó szombatján táncolják ki a májusfát

2021.05.06. 17:17

Minden lakos saját szalagot kapott

Különleges májusfát állítottak Csanádalbertin a helyi civilek. Ahány lakosa van a falunak, annyi szalag került a fára. Minden korosztályt más-más színnel jelöltek. A fa május végéig díszíti a művelődési ház előtti teret. A hónap utolsó szombatján pedig kitáncolják a fát, amihez várják a táncoslábú csanádalbertiek jelentkezését.

Kovács Erika

Csanádalbertin a 19-39 éves korosztály képezi a legnagyobb létszámot, 130-an vannak. Őket sárga szalagok jelképezik. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert, szimbolikus kelléke, amit hajdanában csoportba szerveződve állítottak a legények a lányoknak. Májusfát kapni nagy megtiszteltetésnek számított. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fájuk, aminek a kidöntését vidám ünnepély és táncmulatság kísérte. Így lesz ez Csanádalbertin is.

Csanádalbertin a 19-39 éves korosztály képezi a legnagyobb létszámot, 130-an vannak. Őket sárga szalagok jelképezik.
Fotó: Kovács Erika

A település májusfáját a „Civilek a közösségért” helyi szerveződés tagjai, főként lányok és asszonyok készítették a múlt héten meglepetésként a falu lakosainak. A fán 471 szalag található, pontosan annyi, ahány lakosa van a településnek. A világos színek a gyerekeket, fiatalokat jelképezik. Ez Csanádalbertin 114 ifjút jelent. A 19-39 év közötti korosztály a sárga színt kapta, ők 130-an vannak a faluban. A 40-59 éveseket 114 zöld szalag jelöli a májusfán, míg a 60 és 79 év közöttieket 95 piros. Tizennyolc sötétkék szalagot is lehet találni, ennyi 80 év feletti lakos él Csanádalbertin.

A fát a hagyományok szerint május utolsó szombatján táncolják ki. Felhívást is intéztek a lakossághoz, melyben táncos lábú jelentkezőket várnak egyéni vagy csoportos koreográfiákkal. A táncműsor végén pedig a népszerű Yerusalema tánckihívást is teljesítik, majd közösen döntik ki a májusfát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában