Legismertebbek a lábtoll-labdások

2021.05.31. 08:11

Pusztaszernek manapság is gazdag a sportélete

A csaknem 1400 fős Pusztaszernek gazdag sportélete volt a rendszerváltást megelőző időkben, a közelmúltban, és a jelenről is ez mondható el. Napjainkban a legsikeresebbek és legismertebbek a lábtoll-labdások és a Honfoglaló-kupa egyéni sakkverseny, amit május közepén rendeztek meg.

Imre Péter

A közelmúltban sakkversenyt rendeztek a pusztaszeri csarnokban. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Május közepén rendezték meg Pusztaszeren, a lábtoll-lab­­dá­soknak is otthont adó tornacsarnokban a IV. Honfoglaló-kupa sakkversenyt Sági Mihály szervezésében, 56 résztvevővel. A kupát az abszolút kategóriában Herpai József, Lékó Péter és Papp Petra nagymesterek első edzője nyerte.

– A faluban már a rendszerváltás előtt élénk sakk- és sport­élet zajlott, és a falusi dolgozók szpartakiádjain járási és megyei versenyeket is nyertek a pusztaszeriek

– mondta Sági Mihály, a sportklub korábbi elnöke, hozzátéve: az egykori termelőszövetkezet keretében működhettek a különböző sportágak, a sakk, a labdarúgás, az asztalitenisz, a teke és a röplabda, mind maximum megyei, de in­­kább községi szinten. A sakk 2013-tól éli másodvirágzását a településen.

A közelmúltban sakkversenyt rendeztek a pusztaszeri csarnokban.
Fotó: Török János

Az a sport, amiről a legtöbben ismerik Pusztaszert, az a lábtoll-labda, amit Vágó Tibor testnevelő honosított meg és tett népszerűvé – tudtuk meg Máté Gábor polgármestertől. Azt is elárulta, a tornacsarnokot főként a lábtoll-labdásoknak építették – 2018-ban adták át –, mert sportáguk nagyon szélérzékeny, zárt helyet követel. Büszkeségeik országos bajnokságokat nyertek.

– A 2000-es évek elején egy Vágó-vetélkedőben hallottam először erről a sportágról, felkeltette az érdeklődésemet, megszerveztem a községben, és 2007. december 16-án már részt vettünk az első versenyünkön

– idézte fel a kezdeteket Vágó Tibor. Tanítványai azóta a diákolimpiákkal együtt több mint 30 bajnoki címet szereztek, Németh Barbara pedig a közelmúltban Újszászon nem­zetközi mezőnyben is a legjobbnak bizonyult női egyéniben, mindössze 16 évesen.

Aki azt hiszi, hogy ezzel vé­­gére értünk a sportleltárnak, az té­­ved. Pusztaszeren vannak még fogathajtók, természetjárók – a Szabó Zsófia irányította Pusztaszeri Homoktaposók szervezik az országosan is ismert és népszerű Hét halom teljesítménytúrát – és Sági Gyöngyi vezetésével asszony-, vagy ahogy ő fogalmazott, csajos torna is „üzemel”. És ne feledkezzünk meg a két, magántulajdonban lévő sportrepülőtérről sem, a Pusztaszer East Tülkös Jánosé, a Pusztaszer West Papp Tiboré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában