Helyi közélet

2021.05.10. 07:18

Szegedi kutatók kerültek közelebb az epilepszia gyógyításához

Az agy kutatásával foglalko­­zó Lőrincz László Magor ta­lálta meg a kulcsot az epilepsziában szenvedő gyerekek megsegítéséhez.

Munkatársunktól

A Szegedi Tu­­dományegyetem Általános Orvosi Karán oktató tudósnak ugyanis sikerült átjuttatni a vér-agy gáton a krónikus szív­elégtelenség kezelésére használt Ivabradin nevű gyógyszert, így szisztémás alkalmazás során csökkentette a genetikai­lag epilepsziás állatok epilepsziás rohamait. A szakember szerint remélhetőleg ez a gyógyszer segíthet az absence epilepsziában szenvedő gyerekeknek.

Elmondta azt is, hogy a tu­dományos munkában részt vevő munkatársaival tervezik a fiziológiás és pathológiás agyi állapotváltozások sejtes mechanizmusainak feltárását is.

Kiemelt figyelmet fordítanak majd az absence epilepsziához társuló kóros folyamatok mögött álló sejtes és hálózati működések feltárására.

Az egyetem beszámolójából kiderült az is, hogy a kutató Raffai Tímeával és Sere Péterrel közösen azt figyelte meg, hogy egy magasabb rendű fiziológiás és pathológiás agyműködésekért felelős agyterület, az agytörzsi raphé mag, valamint a táplálkozásért, energia-egyensúlyért, alvás-ébrenlétért felelős mag kölcsönös gátló kapcsolata befolyásolja az állatok agyi állapotát, ezzel ébrenlétet eredményezve.

A kutató elmondta, az eredmények azt sugallják, hogy az automatikus funkciók és magasabb rendű funkciók irányítása között összefüggés van, ez befolyásolja az agyi állapotot, és ennek megtalálták a sejtes alaptényezőit.

A két sikerre egyébként a nemzetközi szaksajtó is felfigyelt. Így például az amerikai Idegtudományi Társaság és a Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga hivatalos lapjai publikálták az eredményeket.

Ez a gyógyszer segíthet az epilepsziában szenvedő gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában