a tavalyi talán könnyebb volt a diákok szerint

2021.05.04. 17:15

Túl vannak a „mumus” vizsgán

A hétfői magyar érettségi után most matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáztak. A szegedi és a szentesi középiskolások is örültek annak, hogy idén sem kell szóbeli vizsgát tenniük.

Tóth A. Péter, Majzik Attila

Érettségizõk vizsga után a szentesi Horváth Mihály Gimnázium elõtt. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– Végzőseink idén nehezebb helyzetben vannak, mert a tavaly tavaszi és a novembertől áprilisig tartó időszak számukra teljesen kiesett, nehezebb volt felkészülniük. Most is matematika a „mumus”, ettől tartottak leginkább. Az utolsó két hétben szerveztünk személyes jelenléti konzultációkat, sokan éltek a lehetőséggel, nagy létszámban megjelentek a megbeszéléseken. Helyretettünk néhány fontos dolgot a vizsgákkal kapcsolatban, például átbeszéltük az esszéírás mibenlétét – mondta lapunknak Feketű Béla, a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola igazgatója.

Hozzátette, 70 tanulójuk érettségizik a napokban, mellettük a kormányhivatalnál jelentkezett – zömében emelt szinten – vizsgázóknak biztosítanak termeket. A diákoknak maszkot kell viselniük a bejárattól a tanteremig a folyosón. Az írásbeli alatt nem kötelező számukra, de ajánlott, és kifelé természetesen megint viselniük kell. Az intézmény idén is biztosított a kollégák számára a maszkot és védőkesztyűt.

Az informatikából emelt szinten érettségiző Tanner Márk szerint a matematika feladatsor nem volt nehéz. Fotó: Török János

Munka mellett érettségizik

A huszonötéves, hallássérült Tanner Márk informatikusként dolgozik a szegedi kormányhivatalban, a munkavégzéséhez van szüksége az érettségire. A fiatalember szemmel láthatólag megkönnyebbülve lépett ki a móravárosi szakképző Tápai épületéből.

– Voltak könnyebb és számomra nehezebb feladatok, a betegségem miatt a szövegértelmezéssel adódnak nehézségeim. Online felkészüléskor számítógépen keresztül lehetett csak hallgatni a tanári magyarázatot, ez természetes, hogy gondot okozott, mert hallássérült vagyok – mondta Tanner Márk, aki magyarból, történelemből és angolból fel van mentve, ezekből a tárgyakból június 21-én és 22-én szóbeli vizsgát tesz majd.

Jutott idő a sportolásra

Az előző évihez képest a matematika kicsit nehezebb, az irodalom valamivel könnyebb volt – vélik a szentesi gimnazisták, annak viszont örülnek, hogy idén nem kell szóbelizniük.

– Szerintem a tavalyihoz képest a magyar könnyebb volt, a matek viszont nehezebb

– számolt be Báthory Bence, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium érettségiző diákja.

– A felkészülés is kényelmesebb volt az online oktatással – tette hozzá Pásztor Andor.

Érettségizők vizsga után a szentesi Horváth Mihály Gimnázium előtt. Fotó: Majzik Attila

– Az jó volt, hogy nem kellett minden nap korán kelni, és több idő jutott sportolni és a különórákra, de a közösség nagyon hiányzott. Úgy gondolom, hogy a jelenléti oktatás sokrétűbb, az online tanulás viszont interaktívabb – fogalmazott a gimnazista.

A végzős fiúk egyetértettek abban, hogy az osztálytársaiktól külön töltött hónapokért némi kárpótlás, hogy nem kell szóbeli érettségit tenniük.

– Azt nem bánjuk, hogy így nem kell szóbeliznünk, legalább nem kell annyit vesződnünk a tételekkel – összegeztek a fiúk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában