Végül csak két család költözik

2021.05.14. 18:30

Vásárhelyen a 33 üres lakásra kilencen jelentkeztek

Nem tolongtak a többgenerációs hódmezővásárhelyi családok a Csengettyű közi lakásokért, pedig 100 forint/négyzetméter áron vehették volna bérbe a járvány idejére. Mindössze kilencen jelentkeztek, közülük pedig csak két családot juttatott ily módon néhány hónapra külön bérlakáshoz a Lakásügyi Tanácsadó Testület.

Kovács Erika

A Minőségi Otthoncsere Programban 33 lakás vált üressé Hódmezővásárhelyen, a Csengettyű közben. A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat bérlakásként kívánta hasznosítani az ingatlanokat, de Gyopáros Alpár kormánybiztos többször is megírta a polgármesternek, hogy az ingatlanok szociális bérlakásokként történő hasznosítása nem egyezik az együttműködési megállapodásban foglalt célokkal.

Márki-Zay Péter egy évvel a koronavírus-járvány kitörése után, az elmúlt hetekben, nem szociális alapon, hanem a járványügyi helyzetre tekintettel, többször is meghirdette a lakásokat a hivatalos közösségi ol­dalán. Mint lapunk többször is beszámolt róla, a polgármester azt hangoztatta, erre azért került sor, mert több család is kérte tőlük, olyanok, ahol több generáció, gyerekek, szülők és nagyszülők élnek együtt. A kisgyermeket is nevelő családok a veszélyhelyzetre való tekintettel költöznének külön a família idősebb tagjaitól.

A Minőségi Otthoncsere Programban 33 lakás üresedett meg Vásárhelyen, a Csengettyű közben. Fotó: Kovács Erika

A polgármester a feltételek között említette azt is, hogy a jelentkezőknek vállalniuk kell azt az esetleges, ahogyan ő ne­­vezte, „kellemetlenséget”, hogy a járvány után az állam ki­­költözteti őket. A közgyűlés végül áprilisban döntött úgy, hogy a veszélyhelyzetben vis maior hirdetik meg a lakásokat, méghozzá 100 forint/négyzetméteres bérleti díj ellenében, illetve a családoknak a rezsit is fizetniük kell.

A Lakásügyi Tanácsadó Tes­tület a héten tartotta ülését – erről Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere beszélt a legutóbbi online véleményező közgyűlésen. Kiderült, mégsem volt nagy roham a lakásokért. Összesen kilenc család jelentkezett, közülük kettőt talált a Lakásügyi Tanácsadó Testület alkalmasnak a Csengettyű közbe költözésre. Csak náluk nem voltak olyan kockázatok, ami kizáró ok lett volna.

Így a 33-ból 31 ingatlan to­vábbra is üresen áll a 10 emeletes sorházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában